Haberimiz ses getirdi

Haberimiz ses getirdi
Gazetemizin dün, ‘Bu bebeğe sahip çıkalım’ manşeti ile okuyucularına duyurduğu haber üzerine Valilik ve Kamu Hastaneleri Birliği yetkilileri harekete geçti.

 

 Vali Yardımcısı Tuğba Koşal’ın talimatı ile harekete geçen Kamu Hastaneleri Birliği Çocuk Hastalıkları Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, Suriyeli ailenin yaşadığı eve giderek bebeğe ilk müdahalede bulundu.

Suriye'de yaşanan iç savaş sonrasında canlarını kurtarabilmek için Halep kentinden kaçarak Diyarbakır'a sığınan ve Yenişehir semtinde çöp toplayarak yaşama tutunmaya çalışan Suriyeli ailenin dramı ile ilgili yaptığımız haber ses getirdi.

Antep’te doğan Suriyeli bebeğin, doğumdan sonra ameliyat geçirdiği ve sırtındaki izlerin ise ameliyat sonrası kalan izler olduğu, yaralarında herhangi bir enfeksiyona rastlanmadığı yapılan ilk muayene ile ortaya çıktı.

 

 

Suriyeli bebeğe ilk müdahale evde yapıldı

Evde Sağlık Hizmetleri ekibinin Suriyeli ailenin Bağlar’daki tek göz odalı evinde hasta bebeğe yaptığı ilk muayenenin sonuçlarını gazetemize değerlendirdi. Bebeğin ilk muayenesinde Meningomyelosel ve Hidrosefali tanısı konurken, detaylı tetkikler için ilgili birimlere bilgi verildi. Bebeğin ve sırt bölgesinde omuriliğin ve omurilik sıvısının dışarıya doğru kese şeklinde fıtıklaştığı ve hastanın bacaklarında çift taraflı felç oluştuğunun gözlendiği ilk muayenede açığa çıkarken, bebeğin ayrıca Hidrosefaliden kaynaklı olarak beyin cerrahi bölümüne sevki uygun görüldü. Hidrosefaliden kaynaklı bebeğin beyninde sıvı birikimi ve beyin omurilik sıvısının dolaşımında oluşan bozukluk sonucu bebeğin kafatasında kısmi yaralar olduğu gözlendi.

 

 

Doğuştan felçli

Evde Sağlık Hizmetleri ekibinin muayene sonrası ilk izlenimleri ve hasta bebeğin öyküsü şöyle: “Meningomyelosel ve Hidrosefalisi olan hasta Antep’te doğum yapmış. Doğumdan sonra ameliyat da olmuş. Şuan her iki alt ayakta da felç var. Anne karnında motor tam gelişmediği için bu hastalık oluşmuş. Bu hastalığın tedavisi için beyin cerrahisi ilgileniyor ama şu aşamada hastalığın iyileşeceğini tahmin etmiyorum. Tabii ki, yine de nöroloji ve nöroşirürji bölümlerine hastayı göstereceğiz. Biz tıp dilinde bu hastalığa Meningomyelosel diyoruz ama sinir sisteminin oluşumu esnasında belden aşağı kısmı oluşmadığı için ayaklarda motor çalışma olmuyor.  Yani, ayak kasları çalışmıyor ve doğuştan felçli bir durum söz konusudur. Tıbbi müdahale ile bu fonksiyonları geri getirmek mümkün değil.

 

 

Tedavi için ilgili birimler harekete geçecek

Biz Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Çocuk Hastalıkları Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi olarak geldik ve ilk muayenemizi yaptık. Muayene sonucunda elde ettiğimiz bilgileri Kamu Hastaneleri Birliğine göndereceğiz ve hastanın olabilecek tedavisi ile ilgili birimler harekete geçecektir. Antep’te yapılan ameliyatla zaten yaraların üstü kapatılmış. Sinirler biraz daha gizlenmiş, açıklıklar kapatılmış ve enfeksiyon oluşmaması için gerekli müdahalede bulunulmuş. Şuan hastada herhangi bir yara söz konusu değil, sadece ameliyata bağlı olarak oluşan izler söz konusudur. Şuan hastada herhangi bir enfeksiyon yok.  Bundan sonraki süreçte yapılan müdahaleler buna bağlı olarak oluşabilecek hastalıkları önlemeye dönük olacaktır.”

Özcan Yıldız/Özel haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.