HADEP’in kayıp yöneticileri TBMM gündeminde!

HADEP’in kayıp yöneticileri TBMM gündeminde!
DEM Parti Milletvekilleri Ayşegül Doğan, Newroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez, Halkın Demokrasi Partisi Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve parti yöneticilerinden Ebubekir Deniz’in, 25 Ocak 2001 tarihinde zorla kaybedilmelerini meclis gündemine taşıdı

TİGRİS HABER - DEM Parti Şırnak Milletvekilleri Ayşegül Doğan, Newroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez, Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve parti yöneticilerinden Ebubekir Deniz’in, 25 Ocak 2001 tarihinde zorla kaybedilmelerini meclis gündemine taşıdı.

23 yıl önce bir anda ortadan kaybolan, kayıtlara zorla kaybedilme olarak geçen Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve parti yöneticilerinden Ebubekir Deniz’in faillerinin yargı önüne çıkarılması için çalışma başlatıldı.

DEM Parti Şırnak Milletvekilleri Ayşegül Doğan, Newroz Uysal Aslan, Mehmet Zeki İrmez, Meclis araştırması isteyen Şırnak Milletvekilleri, “Zorla kaybetme” olarak kabul edilen bu olayın üzerinden tam 23 yıl geçtiğini buna rağmen hukuken herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini, şüpheli isimlere yönelik ise etkin bir soruşturma yürütülmeyerek sorumluların ceza almadığını ifade ettiler.

Türkiye’de zorla kaybetme ve faili meçhul cinayetler araştırılsın!

“Faili meçhuller” ve “zorla kaybetmeler“in Türkiye tarihinde “kara leke” olarak yerini koruduğunu söyleyen Şırnak milletvekilleri, Ebubekir Deniz ve Serdar Tanış için yürütülen adalet arayışının hala sürdüğünü söyledi. DEM Parti vekilleri, Türkiye’de zorla kaybetme ve faili meçhul cinayetler ile ilgili hakikatlerin ortaya çıkarılması, sorumluların cezalandırılması, onarıcı adalet mekanizmalarının oluşturulması hem hukuk ilkeleri açısından hem toplumsal barışın sağlanması hem de milyonların adalet talebi açısından hayati önem arz etmekte olduğunun altını çizdi.

Milletvekilleri; “Serdar Tanış ve beraberindekiler Silopi’de, Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı General Levent Ersöz ve Silopi İlçe Jandarma Karakol Komutanı Yüzbaşı Süleyman Can’ın “Benim bulunduğum bölgede HADEP açılamaz, buna asla izin vermeyiz” şeklindeki tehditlerine rağmen, 3 Ocak 2001 tarihinde Silopi ilçe teşkilatını kurmuş ve Serdar Tanış ilçe başkanı seçilmiştir. Bu tarihten sonra Serdar Tanış ve ilçe yöneticilerine yönelik baskılar, ölüm tehditleri artarak devam etmiş, güvenlik güçleri tarafından siyasi faaliyetlerini sonlandırmalarına yönelik sözlü ve fiziki tacize maruz kalmışlardır” ifadesini kullandılar.

Şırnak Milletvekilleri, Hafıza Merkezi’nin 2013 tarihli “Konuşulmayan Gerçek: Zorla Kaybetmeler” raporunda kesin olmayan verilere göre 1980’li yıllardan günümüze 1353 kişinin sistematik bir stratejiyle zorla kaybedildiği ortaya konulduğunu, zorla kaybetme vakalarının en çok yaşandığı İl’in , rapora göre 382 kişiyle Diyarbakır, 211 kişiyle Şırnak olduğunu söylediler.

Uluslararası Sözleşme imzalanmalı!

Şırnak Milletvekilleri, son olarak;” “Faili meçhuller” ve “zorla kaybetmeler” hem uluslararası insan hakları hukuku hem de uluslararası ceza hukuku sözleşmelerinde, suçun nitelikleri itibariyle insanlığa karşı suç olarak tanımlanmaktadır ve insanlığa karşı işlenen suçların cezasızlık ve zamanaşımı politikalarıyla üstü örtülemez. Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in de aralarında olduğu binlerce kayıp ve faili meçhul cinayet halen aydınlatılmamış ve ne yazık ki üstü örtülmüştür. Gözaltında kaybetmeyi yasaklayan ve ailelerinin kaybedilen yakınlarıyla ilgili gerçekleri öğrenmesini zorunlu bir hüküm olarak öngören “Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme”nin Türkiye tarafından bir an önce imzalanması, sistematik hak ihlallerine son verilmesi ve kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılarak adaletin sağlanması TBMM’nin görev ve sorumluluğundadır” dedi. (Haber Merkezi)

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.