Hakkari'de huzur, tarım ve hayvancılığa yansıdı

Hakkari'de huzur, tarım ve hayvancılığa yansıdı
Çözüm süreci ile huzurun hakim olduğu Hakkari'de, tarım alanında önemli gelişmeler yaşanıyor.

 Daha önce kullanılmayan köy ve yayla ve meraları kullanmaya başlayan köylüler, tarım ve hayvancılığı geliştirmek istiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise tarım ve hayvancılığı geliştirmek adına sunulan 250 projenin tamamını kabul etti.

HAKKARİ - Çözüm süreci ile huzurun hakim olduğu Hakkari'de, tarım ve hayvancılık alanında önemli gelişmeler yaşanıyor. Daha önce köy, yayla ve meralarını kullanamayan vatandaşlar, bir yılı aşkın süreden bu yana huzur ortamının sağlandığı Hakkari'de, bir taraftan tarım ve hayvancılık faaliyetlerini sürdürüyor, bir taraftan da Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme projelerine müracaat ediyor. Hakkari'den gönderilen projeleri değerlendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da hazırlanan 250 projenin tamamını kabul ederek tarım ve hayvancılık faaliyetlerine katkı sundu. Hakkari'de kullanılmayan mera ve köylerin vatandaşlar tarafından yeniden kullanılmaya başlanması tarımsal alanda etkili olmaya başladı. Vatandaşlar güven içerisinde tarım ve hayvancılık yaparken diğer taraftan ise Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekle projelerine başvuruyor.

Projeye sayısında artış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız,  son iki yılda proje başvuru sayısında önemli artış olduğu söyledi. Bakanlığın Hakkari'den giden ağıl, soğuk hava deposu ve süt işletme tesisi gibi 250 projeyi kabul ettiğini belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Çözüm süreciyle kullanılmayan mera ve köylerin tekrar kullanıma açılması, vatandaşların güvenini artırdı. Bu projeler ile bölgedeki hayvancılık potansiyeli artıyor. Kabul edilen projelerin bedeli 24 milyon 700 bin lirayı buluyor. Yani artık vatandaşlar köye dönerek tarımsal faaliyetlere  devam ediyor. Geçen sene özel idareden 3,3 milyon bir para bize aktarıldı. Bunu da 'Hakkari'nin Küçükbaş Hayvancılığını Geliştirme Projesi' adı altında kullandık. Bu ödenekle besicilere 7 bin 356 adet kuzu, koyun, koç, oğlak, keçi, teke dağıttık."

Hakkari'de kış şartlarının ağır geçtiğini ve besicilerin hayvanlarını daha sıcak olan Şırnak, Silopi'ye götürdüğünü ifade eden Yıldız, bunun hayvanların beslenmesi ve bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşması konusunda sıkıntı yarattığını ifade etti.

Yıldız, geçen yıl 25 koyun ağılı projelerinin kabul edildiğini bildirerek, şunları kaydetti:

"Bu proje diğerlerinin de önünü açtı. Bu sene 280 başvuru vardı. 280 projeden bir kısmını burada kurul olarak eledik. 250 projemizi de Ankara'ya gönderdik. Projelerimizin tamamı kabul edildi. 250 proje ile Hakkari birinci sırada yer aldı. Aradaki fark bayağı büyük. Bu projelerin başarıyla tamamlanacağını umuyorum. Böylece besiciler, kışları başka illere gitme eziyetinden kurtulur ve bizler de hayvanları yerinde kontrol ederek gerekli veteriner hizmetlerini veririz." (aa) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.