Hakkâri’ye 75 milyonluk modern kapı

Hakkâri’ye 75 milyonluk modern kapı
TOBB’un öncülüğünde, Gümrük Ticaret İşletmeleri (GTİ) AŞ tarafından modernize edilen Esendere Gümrük Kapısı, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun

 

 

75 milyon lira yatırım yapılan ve toplam 50 bin metrekare alan üzerinde kurulu Yeni Esendere Gümrük Kapısı’nda en son teknoloji x-ray, kamera ve geçiş sistemleri kullanıldı.

SORUMLULUK ALIYORLAR

Gümrük kapılarının bir ülkenin aynası olduğunu belirten Başbakan Binali Yıldırım, “Gümrük kapıları, ülkenin kalkınması nerede olduğu hakkında fikir verir. Aldığımız kararla gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle yapılması için bir adım attık. TOBB’un altındaki bir işletme olan GTİ marifetiyle bunu başardık. Aslında TOBB bir kamu hizmeti yapıyor. Kârlıdır kârsızdır meselesini bir kenara bırakmış, sorumluluk alarak bu işleri yapıyor. Biz birlikte çalışıyoruz. Hedefimiz amacımız Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak” diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de “Esendere Gümrük Kapısı’nın bölgedeki ticareti geliştirecek. Bu kapının yapılması yap-işlet devret modeliyle gerçekleşmesi ve TOBB’un ciddi katkılarıyla yapılmış olması ayrıca önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

Başta Hakkâri olmak üzere, bu bölgeyi küresel ticarete açacak, refah ve zenginliğe ulaşmasını sağlayacak, çok önemli bir adım attıklarına vurgulayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, özellikle bu kritik dönemde, böyle bir yatırımın hayata geçmiş olmasının büyük anlam içerdiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim hayalimiz, küresel ticaretin rotasını yeniden bu coğrafyaya çevirmek. Esendere ile bu hayali gerçeğe çevirmeye bir adım daha yaklaşmış olacağız. Burası Anadolu’nun İran’a ve Orta Asya’ya açılan kapısı olacak.  Hakkâri zenginleşecek, Türkiye zenginleşecek. İran da zenginleşecek. Yani hep birlikte kazanacağız. Esendere için 75 milyon lira yatırım yaptık. Eski haliyle kapı 28 bin metrekareydi.  Biz iki katına çıkardık. Şu an İran ile karşılıklı ticaret hacmimiz 10 milyar dolar civarında. Hedefimiz, bunun 30 milyar dolara çıkarmak.” (Kaynak Hürriyet)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.