Halep'te Eski Kent de el değiştirdi! Muhalifler ateşkes istedi...

Halep'te Eski Kent de el değiştirdi! Muhalifler ateşkes istedi...
Halep'te Eski Kent de el değiştirdi! Muhalifler ateşkes istedi...

Rejim ve Rusya kentin doğusundaki bölgelerin yüzde 70'ini aldı, muhalifler son olarak dört yıldır ellerinde tuttukları Halep Kalesi'nin etrafındaki eski şehrin kontrolünü orduya kaptırdı.

Muhalifler, rejimin ilerleyişi karşısında kentin doğusundaki hastalar ve sivillerin tahliyesi için beş günlük acil ateşkes çağrısı yaptı...

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve Rus mevkidaşı Lavrov, muhaliflerin Halep'ten ayrılmasını sağlayacak ateşkes anlaşması için bu akşam buluşuyor.

Suriye'nin kuzeyindeki Halep'te günlerdir devam eden bombardıman ve kuşatmayla sıkışan muhalifler, son olarak kentin eski şehir bölümünü tamamen yitirdi. Şam rejimine karşı mücadele eden muhalifler dört yıldır ellerinde tuttukları tarihi bölgeden çekilmeye başladı.

 
 
 
 
 

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rusya'nın desteğiyle ilerleyen ordu birliklerinin eski şehir bölgesine girdiğini duyurdu.

Rejime yakın El Masdar haber organı, muhaliflerin Halep Kalesi çevresinde teslim olmaya başladığını bildiriyor ancak henüz bu bağımsız kaynaklardan doğrulanmış değil.

Muhaliflerden ateşkes çağrısı

Halep'teki muhalifler, rejimin ilerleyişi karşısında sivillerin güvenliği için acil olarak beş günlük ateşkes çağrısı yaptı. Uluslararası ajansların son dakika olarak geçtiği açıklamaya göre, muhalifler kentin doğusundaki 500 kritik hastanın güvenli bölgeye tahliyesini istiyor. Ayrıca çatışma bölgesinden ayrılmak isteyen sivillerin de şehrin kuzeyine tahliyesi talep ediliyor.

 

Kerry ve Lavrov buluşuyor

Dün Washington'ın iptal ettiği ateşkes görüşmesi ise bu akşam yapılacak. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, muhaliflerin Halep'ten ayrılmasını sağlayacak ateşkesi görüşmek üzere Almanya'da bir araya geliyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peşkov da, halen çok az muhalifin Halep'ten ayrıldığını ve kenti terk etmeyenlerin 'terörist' sayılacağını söyledi.

Rus albay öldürüldü

Rusya ise, Suriye askerleriyle birlikte Halep'te savaşan askeri danışmanlardan birinin muhaliflerin top ateşinde öldüğünü açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ruslan Galitsly isimli albayın yaralandıktan sonra hayatını kaybettiğini aktardı.

İsrail'den Şam'daki askeri havaalanına füze

Suriye, İsrail'in fırlattığı füzenin başkent yakınlarındaki Mezze Askeri Havaalanına isabet ettiğini duyurdu. Gece saat 03.00 sularında gerçekleşen saldırıyla ilgili İsrail'den henüz bir açıklama gelmiş değil. Şam rejimi, füze saldırısında kimsenin yaralanmadığı bilgisini verdi.

Dörtte üçünü kaybettiler

Rejimin aldığı 4 bin yıllık Halep'in eski şehri büyük hasar gördü. Kentin simgelerinden Emevi Camii, kale ve sur tahribata maruz kalan çok sayıda tarihi yerlerinden sadece bazıları.

Muhalifler, son 24 saatte el değiştiren yerlerle Halep'te kontrol ettikleri bölgelerin dörtte üçünü kaybetmiş oldu.

Suriye'deki rejimin en önemli koruyucusu Rusya, Eylül ayından bu yana muhalif grupları havadan bombardımana tutuyor. Halep'teki son büyük taarruz ise, 15 Kasım'da başlamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.