Halk, CHP çatısı altında tarihi başarıya imza attı

Halk, CHP çatısı altında tarihi başarıya imza attı
31 Mart Yerel Seçimleri CHP'nin başarısı ile sonuçlandı. AKP'nin el değiştirmez diye düşündüğü bazı şehirlerin yönetimi CHP'ye geçti. Böylelikle AKP kurulduğundan beri ilk defa elindeki belediyeleri CHP’ye kaptırdı.

TİGRİS HABER - CHP, Türkiye genelinde yüzde 37,68'lik oy oranıyla birinci parti oldu, 14 büyükşehir ve 21 il belediyesini kazandı. 30 büyükşehirden 14'ünü CHP'nin kazandığı seçimlerde, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük metropoller de CHP'nin kontrolüne geçti. AK Parti ise 13 büyükşehirde iktidarını korudu.

İl belediyelerinde de CHP'nin başarısı dikkat çekti. CHP, 51 il belediyesinden 21'ini kazanarak gücünü pekiştirdi. AK Parti ise 13 il belediyesini elinde tutarken, diğer partiler de önemli illerde belediye başkanlıkları elde etti.

Türkiye'de 2004 yılında yapılan yerel seçimlerden itibaren her seçimde tercihini AKP'den yana kullanan bazı iller yerel seçimlerde fikir değiştirdi.

İşte AKP’nin kaybettiği o iller:

ADIYAMAN

Adıyaman’da yerel seçimlerin en beklenmedik sonucu geldi.

Tarihin en büyük deprem felaketini yaşayan il, hükümete tepkisini genel seçimlerde vermemiş olsa da, belediye seçimlerinde net olarak bir mesaj vermiş oldu.

BURSA

AKP’nin yıkılmaz kalesi olarak görülen şehirlerden birisi de Bursa'ydı. 2004 yerel seçimlerinden itibaren AKP dışında hiçbir partisinin merkezde kazanamadığı kent, yerel seçimlerde hükümete mesaj veren illerin başında yer alıyor.

AFYONKARAHİSAR

AKP yetkililerinin seçim değerlendirmelerinde kazanacaklarından emin olduğu illerden birisi de Afyonkarahisar'dı. Ancak bu şehir de 31 Mart 2024 seçimlerinde 20 yıl aradan sonra farklı bir tercihte bulunarak CHP'yi seçti.

DENİZLİ

AKP'nin kurulduğundan bu yana yönettiği illerinden birisi de Denizli'ydi. Denizli, son seçimde tercihini CHP'den yana kullandı. Böylelikle AKP kurulduğundan beri ilk defa farklı bir parti Denizli’yi yönetecek.

KIRIKKALE

CHP’nin 2004 yerel seçimlerinden itibaren kazandığı illerden birisi de, 20 yıldır sadece AKP’nin kazandığı Kırıkkale oldu.

KİLİS

CHP’nin belediyesini kazandığı sürpriz illerden birisi de Kilis oldu. Kilis’te 2004 seçimlerinden itibaren sürekli olarak AKP kazanıyordu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.