NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Halk mı CHP’ye CHP’mi halka benzeyecek!

Halk mı CHP’ye CHP’mi halka benzeyecek!

 

Son olağanüstü kongreyle CHP’de değişim-dönüşüm gibi bir kıpırdanmanın söz konusu olduğu, daha doğrusu olacağı izlenimi edindik. Halkı kendisine benzetmeye çalışan üstenci bir anlayışın hâkim olduğu CHP’nin yeni yönetiminin önümüzdeki süreçte kendisini halka benzetme çalışmalarının ağırlıklı olarak topluma yansıması gerekecek.

Bundan başka da çaresi yok CHP’nin.

 

Olağanüstü kongreden edindiğimiz izlenimlerden en önemlisi parti içi ve dışı disiplin konusu oldu. Delegenin ve tabanın parti içinde demokrasiye uygun tartışma ve eleştirilerin mutlaka olması gerektiği konusundaki ortak görüşleri, aynı şekilde dışarıya yansıyan disiplinsizliğin ortadan kaldırılmasına da işaret etti. Genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu da tabandan yansıyan bu rahatsızlığı kurultayda açık bir şekilde dile getirdi.

 

Her kafadan ayrı ayrı çıkan seslerin parti politikası olarak dışarıya yansımalarından kaynaklı kayıpların farkında CHP. Disiplin ile diktatörlük kavramlarını yan yana koyarak özgürlük ve demokrasinin engellendiği gibi bir durumun CHP’de görünmez varlığının dışarıya yansıtılmasından duyulan rahatsızlık tabanda ve delegede çok net görüldü.

 

Delege, parti içi ve dışı disiplinin mutlak surette uygulanması gerektiği konusunda hem fikir. CHP’nin Türkiye’nin bütün meselelerinde politikalarını açıklıkla kendi tabanı ve geniş kitlelerle paylaşması ve çözümcü önerilerini gündemde tutarak, toplumun geniş kesimlerinde kabul görmesi için yoğun çaba göstermesi gerektiği ağırlıklı görüş olarak yansıyor.

 

Halk böyle istiyor.

Halk böyle istiyorsa, CHP’nin halka benzemesi kaçınılmaz bir durum olarak yeni yönetimin hedefinde olmak durumunda. CHP, Kürt meselesi de dâhil olmak üzere Alevi, Ermeni, Süryani, Türk-Kürt, ötekileştirilen ve ayrıştırılan tüm kesimleri sol-sosyal demokrat bir anlayışla ortak bir potada buluşturarak, çözüm modellerini anlaşılır bir dille kamuoyuyla paylaşması gerektiği gibi bir sonuç tartışması var artık. Bütün bu sonuçların ışığında 2015 Genel seçimlerine kadar önemli bir süreç var CHP’nin önünde ve bunu çok iyi değerlendirmesi gerekiyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR