Hamilelikte diş tedavisi

Hamilelikte diş tedavisi
Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, hamilelik sürecinde diş sağlığı hakkında merak edilenleri anlattı.

Hamilelikte diş tedavisi nasıl yapılır

Hamilelikte oluşabilecek diş sorunlarının tedavisinde kullanılacak ilaçlar ve teşhis için gerekli görüntüleme yöntemleri anne adaylarını endişelendirebilir. Bu yüzden sınırlı uyuşturmalar için, üretici firmanın uyarılarının dikkate alınması gerekiyor. Ağrı kesici ilaçlarda, anestezi ilaçlarında olduğu gibi firmaların uyarıları dikkate alınmalıdır. Antibiyotik olarak Tetrasiklin grubunda olan antibiyotikler alınmamalıdır. Tetrasiklin, gebelik sırasında alındığında bebeğin dişlerinde Tetrasiklin renklenmeleri dediğimiz lekeler oluşmasına neden olur.

Röntgen çekimi acil değilse tercih edilmemelidir. Eğer uygulanması acil olan bir diş tedavi uygulaması söz konusu ise, anne adayına önlük giydirilmeli ve hızlı film kullanılması sağlanmalıdır. Ayrıca, tedavide düşük doz uygulaması yapılması gerekir.

Hamilelikte doğru ağız ve diş bakımı 

- Hamilelik sırasında oluşan hormon artışı, ağız mukozasını dış etkenlere karşı özellikle bakteri plaklarına karşı daha hassas yapar. Bunun için günlük ağız ve diş bakımı kesinlikle kesintiye uğratılmamalıdır.

- Anne adayları hamilelikte günde en az 2 kez diş fırçası ve diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yapılmalı, plak birikimine engel olunmalıdır.

- Hamilelikte ağız gargaraları veya ılık tuzlu suyla gargara yapılmalı. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve diş eti hassasiyetini azaltır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.