Hamilelikte nezleye dikkat!

Hamilelikte nezleye dikkat!
Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, hamilelikte nezleye dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

İSTANBUL - Hamilelikte vücutta olan değişikliklerin burun tıkanıklığına sebep olduğunu ve gebelik döneminde, hormonal değişikliğe bağlı olarak burun tıkanıklığının artacağını belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, “Burundaki doku ve damarların ödem olması sonucu nefes problemleri yaşanır. Özellikle hamileliğin son 6 haftasında yada ikinci ayında ortaya çıkar ve hamilelik nezlesi diye isimlendirilir” dedi.

Burun tıkanıklığının toplumda oldukça sık rastladığını ve pek çok sebebe bağlı gelişen bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Baykal, “Çocuklarda ve erişkinlerde farklı sebepleri olabilir. Burun kemiği eğrilikleri, burun eti büyümesi, alerji yetişkinlerde en sık karşılaştığımız nedenlerdir. Burun içinde olmaması gereken et büyümeleri de (polip) burun tıkanıklığı yapabilir. Özellikle sigara içenlerde burun içi dokularda kronik yangı olacağından dokular daima şiştir. Sigara içimine bağlı gelişen bu durumda burun tıkanıklığının önemli sebeplerinden birisidir. Çocukluk çağında ise geniz eti büyümesi hem burun tıkanıklığı hem de sık sık üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olur. Burun tıkanıklığının tanısını koymak için ayrıntılı bir Kulak Burun Boğaz muayenesi şarttır” diye konuştu.

Hamilelik döneminde östrojen seviyesinin kanda yükseldiğini ve bu durum burun içindeki dokuların(mukoza) şişmesine neden olduğunu kaydeden Baykal, şunları kaydetti:

“Ayrıca burunda inanılmaz bir salgı artışı da başlar. Boğazda kuruluk hissi, inatçı öksürük de burun tıkanıklığı şikayetine eşlik edebilir. Özellikle hamileliğin son 6 haftasında yada ikinci ayında ortaya çıkar ve hamilelik nezlesi diye isimlendirilir. Hamilelik nezlesi yatar pozisyondayken daha fazla rahatsız edebilir. Bu nedenle başın yükseltilmesi burundaki dolgunluğu azaltacağından burun tıkanıklığı ile başa çıkmak için gereklidir. Bol sıvı alımı hem boğaz belirtilerinin rahatlamasını sağlar hem de salgıların kurumasını önler. Ayrıca sıcak banyo ve buhar solunması da faydalıdır. Ben hastalarıma bol bol yürümelerini tavsiye ediyorum. Tuzlu su spreylerinin tekrarlanan ama aşırıya kaçmayan kullanımları da uygundur. Ancak unutmamak lazım ki; bazı burun spreylerinin bilinçsiz kullanılması bebeğe zarar verebileceğinden mutlaka doktor kontrolünden sonra gerekli ilaçlar kullanılmalıdır.” 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.