Hani'de kalekola karşı binlerce kişi yürüdü

Hani'de kalekola karşı binlerce kişi yürüdü
Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı Topçular (Herîyasor) köyündeki karakolun genişletilerek 'kalekola' dönüştürülmesi binlerce yurttaş tarafından protesto edildi.

DİYARBAKIR -Diyarbakır'ın Hani ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan 50 haneli Topçular (Herîyasor) köyünde 28 yıl önce yapılan Topçular Karakolu'nun 'kalekola' dönüştürülmesi köylüler ve binlerce yurttaş tarafından protesto edildi. Protesto öncesi aralarında BDP Diyarbakır, Bingöl il ve Bağlar, Kayapınar, Hani ile Lice ilçe yöneticileri, Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi'nin de bulunduğu bini aşkın yurttaş konvoy halinde Topçular (Herîyasor) köyüne doğru hareket etti. Köye bir kilometre kala araçlardan inen yurttaşlar, köye doğru yürüyüşe geçti. Kitle, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve PKK lehine slogan atarken, köye 100 metre mesafede zırhlı araçlar eşliğinde jandarmaya bağlı robokoplar ve özel eğitimli askerler barikat kurdu. Yine robokop kıyafetli askerlerin yüksek tepelerde konuşlandığı görüldü.


Barikat önünde açıklama

Askerler tarafından kurulan barikata 50 metre mesafede bekleyen kitle adına BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz ve beraberindekiler askeri yetkililer ile görüştü. Yapılan görüşmede askeri yetkili "Karakolun içi yaşanamayacak bir halde. Gelin isterseniz içini gösterelim" dedi. Yılmaz ise yapılanın güçlendirme çalışması olduğunu bunun bariz şekilde görüldüğünü ifade ederek, "Devletin yapması gereken insani şeylerdir. Bunların Türkiye barışına faydası yok" diye belirtti. Bunun üzerine askeri yetkilinin "Biz askeriz. Siyaset yapmayız. Bizim burada karşı karşıya gelmemiz doğru değil" diye cevap verdi. Bu sırada bazı köylülerin tepkisini yüksek sesle dile getirdiği gözlenirken, kitlede sık sık devlet aleyhine slogan attı. Yapılan görüşmenin ardından barikat kaldırılırken, bini aşkın yurttaş PKK Lideri Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Yaklaşık 50 metrelik yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleşti. Açıklama öncesi kitle "Çerxa şoreşe" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu.

'Sorunun çözümü karakollar değil İmralı'dadır'

Alkışlar eşliğinde sona eren saygı duruşunun ardından kitle adına açıklamayı yapan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz, "Özgür Kürdistan için yıllardır bedeller ödeniyor. Ve ödemeye de devam ediyoruz" dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 21 Mart Diyarbakır Newroz'undaki açıklamalarının ardından başlayan çözüm süreciyle birlikte yeni bir umudun yeşerdiğini ifade eden Yılmaz, Kürt halkının bu umut için 35 yıldır büyük mücadeleler sarf ettiğini söyledi. Ödenen bedellerin özgür yaşam ve onurlu demokrasi için olduğunu vurgulayan Yılmaz, özgürlük ve demokrasiyle ilgili verdikleri mücadeleye ilişkin devlet zihniyetinin değişmediğini belirtti. 

Kürt coğrafyasının her daim asimilasyon ve soykırımlara tabi tutulduğunu kaydeden Yılmaz şunları aktardı: "Fakat Kürt özgürlük mücadelesi buna karşı uzun zamandır mücadele veriyor. Bu süreç içerisinde de Kürt halkı üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdi. Ancak çözüm noktasında bir adım atmayan devlet ise karakol ve barajlar inşa etti. Biz de diyoruz ki onurlu barış istiyorsanız karakol ve baraj yapımlarını durdurun. Sorunun çözümü karakollar değildir, sorunun çözümü İmralı'dadır. Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüdür. Demokrasi ve barış için Kürt halkı her zaman hazırdır." 

Yapılan açıklamanın ardından kitle oturma eylemine geçti. Yaklaşık on dakika süren oturma eylemi sırasında Barış Anneleri Meclisi üyeleri tarafından klamlar seslendirildi. Yer yer marşların da okunduğu oturma eyleminin ardından kitle alkışlar eşliğinde eylemini sona erdirdi. 

 (DİHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.