Hasankeyf Belediyesi: Taşınacak daha çok mezar var

Hasankeyf Belediyesi: Taşınacak daha çok mezar var
Batman'da, yapımı devam eden Ilısu baraj gölü altında kalacak olan tarihi Hasenkeyf ilçesinin yeni yerleşim birimine taşınmasına az bir süre kaldı.

Belediye binası yeni yerleşim yerine taşınırken, Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, yeni yerleşim alanındaki çalışmaların yüzde 70’inin tamamlandığını söyledi.

Kusen, tarihi eserlerin taşınmasına dair, “Dicle nehri kıyısındaki İmam Abdullah Zaviyesi'nin yanı sıra Osmanlı Hamamı, Orta Kapı ile El-Rızık Cami'nin yeni yerleşim birimi yakınındaki yarım ada halindeki Kültür Parkı'na taşınacak.”dedi.

Yapımı devam eden Ilısu barajı nedeniyle su altında kalacak olan tarihi Hasankeyf ilçesinin taşınma çalışmaları sürerken, 1972 yılından beri Hasankeyf’te hizmet veren Belediye binası geçen hafta yeni yapılan yere taşındı.

‘57 mezarın yeni yerleşim birimindeki mezarlığa taşındı’

Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, taşınma işlemine dair bilgilendirmelerde bulunarak şunları dile getirdi;

“710 Konutun sahibi belli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1-2 ay içinde müstakil evlerin dağıtımını yapacak.

Eski çarşıdaki 100 esnaf tahliye tebligatını aldı. Bu esnaflarımız için önlem alınmalıydı. İnsanların ekonomik kaybının karşılanması lazım. Belediye olarak en son taşınan kurum olduk.

Hasankeyf'te taşınacak eserler arasında yer alan İmam Abdullah Zaviyesi'nin etrafındaki 57 mezarın yeni yerleşim birimindeki mezarlığa taşındı. Zaviye etrafında taşınacak daha çok mezar var ama ilk etapta türbenin taşınacağı yol güzergâhındaki mezarlar kaldırıldı.

Hasankeyf'te daha önce iki mahallemiz vardı. Yeni yerleşim biriminde çalışmaların yüzde 70'i tamamlandı. Ayrıca yeni Hasankeyf'te Raman, Dicle, Eyyubi ve Kültür mahallelerini kurduk. Kaledeki Küçük Saray ve Büyük Saray'da daha sonra restorasyon çalışmaları yapılacak”

‘Tarihi eserler kültür parkına taşınacak’

Eski yerleşim birimindeki bazı tarihi eserler yeni yerleşim birimindeki yarım adaya taşınacak. Dicle nehri kıyısındaki İmam Abdullah Zaviyesi'nin yanı sıra Osmanlı Hamamı, Orta Kapı ile El-Rızık Cami'nin yeni yerleşim birimi yakınındaki yarım ada halindeki Kültür Parkı'na taşınacak.  Bu dört önemli eserin ardından Eyyubi Sultan Süleyman Camisi'de taşınacak. Kalede kalan eserlerin ise restorasyonu daha sonra yapılacak.” dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.