Hasat dönemi başladı

Hasat dönemi başladı
Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, hasat alanlarında dane kaybının en aza indirilmesi amacıyla biçerdöver ile hasat denetimine başlandığını bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Naide Erdoğmuş; 2017/2018 Ekim sezonunda (Buğday, arpa, mercimek, mısır, nohut, çeltik ayçiçeği vb.) tarla bitkisi ekilişi yapılarak, bunun yaklaşık % 95 nin biçerdöverle hasadının beklenmekte olduğunu dile getirdi.

“Biçerdöverlerin bakımları yapılmalı”

Biçerdöver ile hasatta dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesinin de dane kaybının önlenmesi çalışmaları olduğunu ifade eden Erdoğmuş; “Bu çalışmalarda dane kaybını en aza indirebilmek için hepimize düşen görevler vardır. Bu görevleri yerine getirirken en hassas olması gerekenler tabii ki biçerdöver operatörleridir. Operatörler dane kaybına sebep olan unsurlara dikkat etmeli, biçerdöverlerinin gerekli bakımlarını ve ayarlarını yapmalı ve yaptırmalıdırlar. Bu konuda İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bizler hasat dönemi boyunca sahada olacağız ve gerekli denetimleri aralıksız gerçekleştireceğiz.” dedi.                                          

“Personellere biçerdöver kontrolör eğitimi”

2018 yılı biçerdöverle hasatta ürün kayıp hedefinin % 2 olarak belirlendiğini dile getiren Erdoğmuş,    bu konuda Valilik Tebliği ve Valilik olurunun alındığını, biçerdöver kontrollerinde görevlendirilmek üzere teknik personellere 5 günlük biçerdöver kontrolör eğitimi verilerek, bu konuda il koordinatörü ve koordinatör yardımcısı ile birlikte en az 2 kişiden oluşan toplam 26 ekip ve 58 personelin görevlendirildiğini de belirtti.

Erdoğmuş;Valilik tebliğinde belirtilen hususlara uymayarak, hatalı faaliyette bulunan biçerdöverlerin sahiplerine ve kullanıcılarına da idari yaptırım uygulacağının da altını çizdi. Hububat hasadının Haziran ayının ilk haftasında başladığını dile getiren Erdoğmuş, hasadın Temmuz ayının sonuna kadar sürmesinin beklendiğine dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.