Haşim Haşimi: İdeolojik kavga vermeyi tercih edenler var

Haşim Haşimi: İdeolojik kavga vermeyi tercih edenler var
Saadet partisinden Diyarbakır 1.sıra adayı olan Haşim Haşimi, herkesten önce bölgede SP’nin var olduğunu ifade ederek, “halkın verdiği desteği kullanarak sorumlu ve sağlıklı siyaset üretmek yerine ideolojik kavga vermeyi tercih edenler var” dedi.

Saadet Partisinin yeni bir şey söylediğini söyleyen Haşim, “SP, Türkiye ve bölgemiz için bir fırsattır. Güçlü bir şekilde meclise girerse Kürt meselesinin çözümüyle ilgili ciddi katkı sunarız. Kürt sorunu elimizi kolumuzu bağlıyor. Çözülmedikçe rahat siyaset üretemeyiz.” diye konuştu.

Haşim Haşimi’nin, Habercilerden.com da Faruk Balıkçı’nın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Siyasetçi kimliğiniz ile biliniyorsunuz. Ancak, uzun zaman siyasette yoktunuz. Yeniden aday oldunuz. Neden?

 “Tavır almakla, pozisyon almakla ilgili bir şeydir. Zor zamanlarda konuşmaya çalışmak ve bunu bir görev olarak bilmekle ilgili bir şey. Aktif siyasette doğrudan ilgilenmediğim zaman bile gündemimin büyük bir kısmı siyasi konularla geçiyor. Bu konulara dair fikirlerimi paylaşıyordum, farklı kesimlerle görüşüyordum. O yüzden açıkçası istesem de siyasetle ilişkim şahsi olamaz. Bir misyonum, yüküm var omuzlarımda ve bu çerçevede hareket ediyorum. Son 3-4 yıldır bir tıkanma var siyasette özellikle de Kürt meselesi konusunda. Bu aşılmadığı müddetçe, siyasete istikrar gelmesi adeta imkansız. Bunun aşılması noktasında Saadet Partisi hem kadroları hem de ilkeleriyle ciddi şeyler öneriyor. Zamanı geldi diyerek dahil oldum sürece”

“Radikal açıklamalarıma rağmen, Partim beni bir gün ikaz etmedi”

”Bugün aday olduğum parti benim eski partim. Beni siyasete kazandıran Refah Partisidir. Refah partisinin 5 yıllık belediye başkanlığı yaptığım dönemin tanıklarısınız.  Birlikte yaşadık o günleri. RP içerisinde önemli toplumsal meselelerle ilgili etkinliğim oldu. Yerinden edilenlerle ilgili Göç başkanlığını yaptım. İlk kez Kürt dilinin tanınması ve yasalarla güvence altına alınması ile ilgili mücadele ettim. Cezaevleri araştırma komisyonunda görev aldım. İşkenceyi belgeledik. Radikal açıklamalarıma rağmen partim beni bir gün ikaz etmedi. SP bu partilerin devamıdır. Bizzat kendisi bir misyondur ve bugün siyasetin tamamen tıkandığı bir noktada TBMM’de tarihi bir işlev gösterebilir. TBMM’nin aşırı milliyetçi grupların tahakkümüne girmemesini sağlamanın tek yoludur.”

Bölgede daha çok HDP bir realitedir. Siyasi yarışta 16 yıldır HDP ile AKP arasında geçiyor. SP’nin şansı nedir?

 ”Ciddi bir şansı var, güçlü bir potansiyeli var. Çünkü her iki partinin de ciddi tepkiler yaratan pratikleri oldu özellikle son dönemde. Bir yanda profesyonel siyasetçiler, kariyer siyasetçileri var. Temsilden ziyade, burada aldıkları tavırdan ziyade, kurdukları ilişki ağı ve genel merkezlerini yanlış bilgilendirme üzerine kariyer kuranlar var. Bugüne dek halk sabretti ve sineye çekti. Ama bugün bu değişti ve değişecek gibi görünüyor. Öbür yanda, halkın verdiği desteği kullanarak sorumlu ve sağlıklı siyaset üretmek yerine ideolojik kavga vermeyi tercih edenler var. Halkımız iki partiye sıkıştırılmak ve burada esas gündem göz ardı edilmek isteniyor. Bu seçimlere kadar hep düzelmesini bekledi. Ama bu seçimlerde kendi elleriyle, kendi oylarıyla düzeltecek. ”

“Kürt sorunun çözümüyle ilgili ciddi  katkı sunarız”

SP yeni bir şey söylüyor. Ana dilde eğitim, vicdan, adalet diyor. Bir tıkanmanın olduğu dönemde tavır alıyor ve bir gelecek vizyonu çiziyor.  SP, Türkiye ve bölgemiz için bir fırsattır. Güçlü bir şekilde meclise girerse Kürt sorunun çözümüyle ilgili ciddi katkı sunarız. Kürt sorunu elimizi kolumuzu bağlıyor. Çözülmedikçe hiçbir konuda ilerleme olmaz. Asrın ağırlığını taşıyor. Pek çok denklemin olduğu bir sorun. O yüzden SP tecrübesi lazım bu işte. Tüm partilerle konuşabilen tek parti olması sebebiyle TBMM’yi de rahatlatır Meclis’te olması. Meclis’i bir müzakere zemini haline getirecektir.”

Türkiye’de, ekonominin, demokrasinin temel sorunu Kürt sorunu dur. Sizin bununla ilgili olmazsa olmaz dediğiniz nedir?

 “Anadilde eğitim. Bu bizlerin net olduğu bir konudur ve bu konuda tecrübeliyiz. Pratikte yaşadık. Yani niye olması gerektiğini gayet iyi biliyoruz. Bir haktır bir kere. Ama onun ötesinde varlığımızın temelidir ve tartışma konusu değildir. Aynı şekilde 24 saat yayın yapan Zazaca bir kanalın olması gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda çalışacağız.”

TRT’de Kürtçe yayın yapılıyor sorun çözüldü mü?

“Faydası oldu, zararı olmadı. Bir kırılma yaşattı ve büyük ölçüde pek çok krizi çözdü. O yüzden kabul edilmiş, kazanılmış bir hak olarak bakmak gerekir.  Zaten o adımlar atıldığı için bu sorun çözüm yoluna girdi giriyor diye bakıyorduk. Peki gelinen noktada her şeyi sıfırlamanın ne anlamı var? Niyeyse demokrasi meselesi Kürtlere gelince, herkes hadi şunu verdik sorun bitti değil mi deyip duruyor. Bu bir süreç ve bu tür işler bu süreçlerde faydalı oluyor.”

SP’nin, Diyarbakır’da şansı var mı?

“Potansiyelimiz güçlü ve seçime damga vuracağımızı görüyorum. Bizim dışımızdaki iki parti “nasıl olsa halk bana oy vermek zorunda” psikolojisiyle hem aday belirliyor hem de tavrını anlatıyor. AK Parti, ‘oyların büyük kısmı HDP’de, geri kalanını ben alırım zaten diyor; HDP ise AK Parti zaten sınırlı oy alıyor, gerisi de benim diyor.

Fakat listelerden ziyade partilerin bu tavrına ciddi tepki var. Diyarbakır önemli bir şehirdir ve siyasetinde bir tıkanma var. Meclis’e gönderilsin diye aday yapılan isimlerin ya Diyarbakır ile ilgisi yok ya da Diyarbakır’a bir hayli mesafeli ve Diyarbakır ile kavgalı isimler. Halkımız bu defa bu tavırları cevapsız bırakmayacaktır.”

HDP bölgemizde en güçlü parti. SP, AK Partinin oylarını alır mı?

 ”Herkesten önce biz vardık SP olarak. Bir ara dönem oldu, bir kesinti oldu. O dönemde de zaten yine aynı meseleler etrafında siyaset yapıyorduk. O ara dönem bitti ve bu bitiş bizden kaynaklanmıyor. AK Parti’deki değişimi, MHP ile ilişkisinin geldiği garip noktayı, aday profilini, Diyarbakır’a karşı tavrını halkımız görüyor. Onlar ne yapacağını iyi bilir.

“SP olarak her partide oy istiyoruz”

HDP’de hakeza benzer başka sorunlar var. Bu durumda Diyarbakır’daki tıkanmayı da, TBMM’deki tıkanmayı da aşmanın bir tane yolu var o da SP’nin Diyarbakır’ı TBMM’de temsil etmesi. Eğer bu olursa, SP TBMM’yi müzakere zemini yapar. O yüzden biz Diyarbakır’da her evden bir oy istiyoruz mutlaka.  SP olarak Diyarbakır’da her parti tabanından oy istiyoruz. Çünkü Meclis’i rahatlatır, Diyarbakır’ı rahatlatır ve siyaset konuşur. Bu seçim duygusal davranma seçimi değildir. Temel önerilerimiz: Tercihli sistemin gelmesi, Zazaca yayın yapan kanal ve Ana dilde eğitimdir. Bunlar karşılık bulacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.