Hasta tutuklu Özkan’ın ailesi oturma eylemi yapacak

Hasta tutuklu Özkan’ın ailesi oturma eylemi yapacak
Dönemin FETÖ’cü savcısı tarafından iddianamesi hazırlanan Mehmet Emin Özkan’ın ailesi oturma eylemi yapacak.

 

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 1993 yılında dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesiyle ilgili tutuklu yargılanan ancak olaya ilgisi olmadığı anlaşılan 79 yaşındaki Mehmet Emin Özkan’ın ailesi, babalarının tahliye edilmesi için D Tipi Cezaevinde oturma eylemi yapacak.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ı öldürdüğü iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan davanın tek tutuklusu 79 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, Lice davası iddianamesinde olayla ilgisinin olmadığı açığa çıkmasına rağmen 22 yıldır cezaevinde.

 İHD: AĞIR HASTA

 İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutuklu listesinde bulunan Özkan’ın guatr, bağırsak, kalp, yüksek tansiyon, beyinde baloncuk, gözlerinde katarakt ve Alzheimer rahatsızlıkları bulunuyor. Cezaevinde kaldığı süre zarfında 5 kez kalp krizi geçiren Özkan, bugüne dek 4 kez anjiyo oldu. Boğazındaki kötü huylu guatr nedeniyle Özkan, yaşı ilerlediği için ameliyat olamıyor. Hafızasını kaybeden ve kulakları duymayan Özkan’ın sağlık durumu ise her geçen gün kötüye gidiyor. Aile, infazının durdurulması için bugüne kadar 5 defa başvurduğu İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK), "yüzde 87 oranında vücut fonksiyon kaybı" olduğunu belirterek, Özkan için “cezaevinde kalabilir” raporu verdi.

 ATK KALABİLİR

 Özkan’a daha önce Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi iki farklı rapor verdi. Bir raporda engel durumu yüzde 87, diğer raporda ise engel durumu yüzde sıfır gösterildi. Durumu her geçen gün daha da ağırlaşan Özkan’ın ailesinin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir kez daha başvurması üzerine Özkan, sağlık tetkikleri için sevk edildiği İstanbul’da 3 gün boyunca Metris Hapishanesi’nde hücrede bekletildi. Buradan götürüldüğü ATK’de ise 5 dakika süren muayenesinde sadece sağlık raporlarına bakılarak hapishaneye geri gönderildi. ATK, Özkan için “cezaevinde kalabilir” raporu verdi. Yeni rapor doğrultusunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “hükümlünün infazına ara verme talebinin reddine” kararını verdi.

 ‘BABAMIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI’

 Yeniden yargılanma talebi kabul edilen ancak tahliye edilmeyen ağır hasta tutuklu Özkan’ın kızı Selma Özkan, cezaevinde hastalıklarla mücadele eden babasının dayanacak gücünün kalmadığını dile getirdi. Özkan, “Dün (15 Ağustos) açık görüşüne gittik. Koğuşunda kalan diğer tutukluların yardımı ile görüş salonuna gelebildi. Bedeni şişmişti. Bizi tanımadı. Haftanın 3 günü ambulans ile hastaneye götürülüyor. Dayanacak gücü kalmamış. Bundan sonraki tedavisinin hastanede yapılmasını ve başında oturup isteklerini yerine getirmek istiyoruz” dedi.   

 STK’LARA DESTEK ÇAĞRISINDA BULUNDU

ATK’nin “cezaevinde kalabilir” raporuna tepki gösteren Özkan, “Kalabiliyorsa neden haftanın 3 günü cezaevinden hastaneye sevk ediliyor” diye sordu. Özkan, Bahtiyar Aydın infazının kimler tarafından yapıldığı ortadayken, babasının tahliye edilmemesini hukuksuzluğun devamı olarak değerlendirdi. Babasının tahliye edilmesi için bir hafta içinde tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi önünde oturma eylemine başlayacaklarını aktaran Özkan, Diyarbakır’daki sivil toplum örgütlerine kendilerine destek vermeleri için çağrıda bulundu.

 İDDİANAMEDE FAİL JİTEM ORGANİZASYONU

 Bahtiyar Aydın infazının üzerine yıkılması ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Özkan’ın yargılandığı davanın iddianamesinde, Lice’de yaşanan olayın bir JİTEM organizasyonu olduğu belirtiliyor. İddianamede, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

 Bahtiyar Aydın’ın ablası Birsen Aydın da Fındık İçin Adalet Yürüyüşü sırasında kardeşinin devlet içindeki karanlık güçler tarafından öldürüldüğünü beyan etmişti. (Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.