Hatay’daki Suriyelilerin hayatı kitap oldu

Hatay’daki Suriyelilerin hayatı kitap oldu
Hatay’da yaşayan Arap, Türkmen, Kürt ve Hıristiyan Suriyeli ailelerin hayatı, gazeteci Serdar Korucu ve fotoğrafçı Kerem Yücel’in çalışması, Hayata Destek Derneği’nin katkıları ile kitaba dönüştü.

HATAY - Türkçe, İngilizce, Kürtçe ve Arapça yayınlanan ve internet üzerinden PDF formatında ücretsiz indirilebilen kitap, alanında bir ilk olma özelliği taşıyor.  Hayata Destek Derneği'nin Ekim 2012'den bu yana sahada sürdürdüğü Suriye Yardım Programı'nın Suriyeli faydalanıcılarından oluşan hikayeler Kerem Yücel'in fotoğraflarıyla Serdar Korucu tarafından derlendi ve dört dilde yayınlandı.

Ağustos 2013'te, dünya kamuoyunda Suriye’ye müdahaleyi gündeme getiren Guta saldırısının yaşandığı dönemde gazeteci Serdar Korucu ile fotoğrafçı Kerem Yücel, Hayata Destek ’in dağıtım ekibiyle birlikte Hatay'daki Suriyeli faydalanıcıların evlerini ziyaret ederek komşu ülkedeki krizin insan hayatları üzerindeki etkilerine birebir tanıklık ettiler.

Savaş yüzünden yerlerinden olmuş, göçe zorlanmış, tanımadıkları bir ülkede hayata tutunma çabasındaki Suriyelilerin, siyaset, din, cinsiyet, etnik kökenden bağımsız, tamamıyla insani hayat hikayelerini dinleyip fotoğrafladılar ve bu insan hikayelerini bir kitap haline getirdiler.

“Suriye” Yerle Bir Olduktan Sonra hem krizlerden yoksun kalmayan Orta Doğu bölgesinin yakın tarih dinamiklerine göz atıyor hem de Hayata Destek Derneği'nin Suriyeli faydalanıcılarının anlattığı kendi hikayelerinden yola çıkarak krizlerin siyasal boyutları ve tarafları gündemde tutuluyor. Kitap kamuoyunda çok da bahsedilmeyen savaşın esas zarar görenlerini, insanların hayatlarını ön plana çıkartıyor. Suriye'deki insani krizin üçüncü yılına yaklaşılırken, halihazırda Türkiye'ye zorunlu göç etmiş toplamda yaklaşık 700.000 Suriyeli ‘den 207.860’ı kamplarda barınmakta, 345.291 kişi ise kamp dışındaki zorlu koşullarda hayatta kalma mücadelesi vermekte. 

suriyelilerin-hayati-kitap-oldu-(2).jpg

suriyelilerin-hayati-kitap-oldu-(3).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.