Hayatınızı değil sigarayı söndürün

Hayatınızı değil sigarayı söndürün
Kalp ve damar sağlığınızı korumak, ağız kanserine yakalanmamak, çevrenizdeki insanları da sigaranın zararlarına maruz bırakmamak için sigarayı bırakın.

Sigaranın tüm önlenebilir ölümlerin %50'sinden sorumlu olduğunu ve bu ölümlerin yarısının kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığını dile getiren Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Halil İbrahim Erdoğan, "Sigara, kalp ve damar hastalıkları için en önemli risk faktörlerinden olduğu gibi felç durumunun, aort damar genişlemesinin, kol ve bacaklardaki damar darlıklarının da ana nedenlerindendir. 60 yaşındaki bir kişi sigara içiyorsa, kalp krizi geçirme riski içmeyen birine göre 2 kat daha fazladır. Sigara içen bir eşi olan sigara içmeyen bir kişide kalp damar hastalığı riski yaklaşık %30 oranında daha yüksektir" şeklinde konuştu.

 

SİGARA KALP VE DAMARLARDA NELERE YOL AÇARAK ÖLÜME NEDEN OLUYOR

- Sigara, kan içindeki yağların şeklini bozuyor ve damarlara yapışmasına neden oluyor.

- Damarların duvarlarını kalınlaştırıyor, kanın akıcılığını azaltıyor ve pıhtılaşmayı artırıyor.

- Vücudun şeker düzenine etki ediyor ve şeker hastalığı oluşumuna neden oluyor.

- Kalbi besleyen damarlarda büzüşmeye neden oluyor, vücutta yaygın bir iltihabi durum oluşturuyor.

- Sigarada bulunan katran, kanserojen bir madde olduğu için kansere yol açabiliyor.

HAYATINIZI SÖNDÜRMEYİN, SİGARAYI SÖNDÜRÜN

Sigara içenlerin içmeyenlere göre 10 kat daha fazla akciğer kanseri olma riskini taşıdığını vurgulayan Medikal Onkoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tunç Güler ise "Eğer bir sigara bağımlısıysanız, ağız kanserine yakalanma riskiniz çok yüksek. Bağımlılarda, pankreas kanseri çok sıklıkla ortaya çıkar ve büyük oranda ölümle sonuçlanır. Sigaranın ihtiva ettiği kanserojen maddeler, idrarla dışarı atılır ancak bu maddelerin vücuttaki varlığı mesane kanserine yol açar" diyerek sigaranın vücudumuzda ne çeşit kanserlere neden olduğunu vurguladı.

 

Bunun yanı sıra Tunç Güler, sigara bırakıldığı anda vücudun kendini onarmaya başladığını ve on yıl içinde hiç sigara içilmemiş gibi olduğunu ancak sigara kullanımı bırakılmadığı takdirde bu hastalıkların yüksek oranda öldürücü olduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.