Hazar tehdit altında

Hazar tehdit altında
Doğu ve Güneydoğunun tek tatil beldesi olan Hazar Gölü etrafında açılan ‘foseptik’ çukurları tehlike saçıyor.

 

 

 Tatil beldesinin birçok yerinde kanalizasyon yok. Durum böyle olunca mavi bayraklı Hazar Gölü etrafındaki işletme ve tüm evler, ‘foseptik’ çukurları açtı. Ancak dolan çukurlarda sızmalar olunca Hazar Gölü tehdit altına girdi. Tatilciler, imar planı ve alt yapı sorunun çözülmesini istiyor.

Bölgenin Bodrum’u

Güneydoğu'da 50 dereceyi aşan çöl sıcaklarından kurtulmak isteyen vatandaşlar, daha serin yerlere gitmeye çalışıyor.  Bölge insanı, aşırı sıcaklardan kaçıp Elazığ'ın Maden ilçesine bağlı Gezin beldesindeki Hazar Gölü kıyısına gidiyor. Ucuz tatil yapabilmek için başta Diyarbakır olmak üzere Batman, Mardin, Siirt ile Bingöl'den tatil için gelenlerin yanı sıra bazı vatandaşlar da, göl kenarına çadır kuruyor. Temiz ve doğal görüntüsüyle mavi bayrak alan Hazar Gölü kıyısında birçok kurumun tesis, villalar ve çadır kamplar bulunuyor. Hazar'ın serin sularında serinleyen tatilciler arasında bikinili genç kız ve kadınların olması Bodrum sahillerini aratmıyor. Yaz ve kış aylarında bölge turizmine büyük katkı sağlayan Hazar Gölü, son günlerde bu güzellikleri ile değil, kirliliği ile gündeme geliyor.

Foseptik çukurları doldu

Binlerce ev, villa ve çok sayıda kampın bulunduğu Hazar Gölü kıyısında imar ve alt yapı yok. Tatil beldesinin hiçbir yerinde İmar Planı olmadığı için kanalizasyon işlemleri yapılmamış. Durum böyle olunca işletmeler, ev ve milyarlık villalarda yaşayan vatandaşlar evlerinin 3-5 metre ötesinde ‘foseptik’ çukurları açtı. Açılan çukurlar dolunca sızmalar yaşandı. Kısa sürede tatil beldesindeki foseptik çukurları sorunu çözülmezse hazarı büyük bir tehlike bekliyor. Bazı çukurlardan Hazar’a sızmalar olurken, göl içinde sazlık alanlar oluşmaya başladı.

 

Batıda var, bölgede yok!

Hazar Gölü kıyısında evi bulunan bir vatandaş, “Yaz aylarında yaşanan sıcaklar nedeniyle Hazar Gölü kıyısına geliyoruz. Burada milyonlarca para vererek ev yaptık. İmar planı olmadığı için kanalizasyon çalışmaları yapılmamış. Vatandaşta bu sorunun çözümü için foseptik çukurları açtı. Ancak uzun süre geçtiği için çukurlardan sızmalar oluyor. Sorun çözülmezse birkaç yıl sonra hazara kimse gelmez. Mavi bayraklı gölde kanalizasyonun olmayışı çok büyük bir ayıp. Hazarın değeri bu kadar mı?. Kanalizasyon sorunu batıda yapılırken, bölgede neneden yapılmıyor. Umarım yetkililer bu sorunun çözümü için devreye girer, aksi halde birkaç yıl sonra Hazar’a kimse giremez” uyarısında bulundu.

Özcan YILDIZ/özel

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.