HDP: Çanakkale onurlu bir yaşam için omuz omuza durabilme halidir.

HDP: Çanakkale onurlu bir yaşam için omuz omuza durabilme halidir.
HDP Genel Merkezi; Çanakkale ruhunu anlatan bir basın açıklaması yayınladı.

Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ imzası ile yayımlanan basın bildirisinde Çanakkale Savaşı’nın yüzüncü yılında, yaşamını yitirenlerin saygı ve rahmetle anıldığı belirtilerek; “ O savaşta çokuluslu Osmanlı İmparatorluğu’nun vatandaşları Türkler, Kürtler, Ermeniler, Museviler, Araplar, Çerkeslerin on binlercesi aynı siperlerde toprağa düştü. İngiliz ve Fransız devletlerinin dünyayı paylaşmak uğruna ülkelerinden koparıp getirdiği on binlerce Anzak ve Kuzey Afrikalı da aynı akıbeti paylaştı.

 Sömürgeci emperyal güçler, dağılmaya başlamış olan Osmanlı İmparatorluğu’nun toprakları başta olmak üzere, yeni hakimiyet alanları kazanmak uğruna militarist vahşetin, kirli ve kanlı ittifakların olağanüstü boyutunu bütün yönleriyle sergilediler. Dönemin Osmanlı Hükümeti, büyük paylaşım savaşlarının ilki olan 1. Dünya Savaşı’nda kaderini Alman emperyalizminin kaderine bağlayarak büyük bir felakete yol açtı ve insan kıyımında kendine düşen rolü oynadı. Bir yandan Çanakkale’de, İngiliz ve Fransız işgal girişimine imparatorluğun bütün topraklarından getirilen her dinden ve dilden vatandaşlarının oluşturduğu savunma siperleriyle karşı koyarken, diğer yandan Rus Çarlığı’na yönelik Alman hamlelerinin kuklası olmaktan sakınmadı.

 100 yıl önce bu topraklarda omuz omuza kahramanca savaşıp, yanyana toprağa düşen, Türk, Kürt, Ermeni ve diğer farklı Anadolu halklarından bize kalan değerli miras, onurlu bir yaşam için omuz omuza durabilme halidir.

 Bu durumdan bugün ve gelecek için çıkarılması gereken en önemli ders ise ortak vatanda demokratik bir ulus olarak, demokratik cumhuriyette eşit yurttaşlar olarak yaşama hedefidir. Bugün, barışı kazanmak için 100 yıl önce bu topraklarda yaşananlardan öğrenmek ve 100 yıl öncesinin hatalarını tekrarlamamak gerekiyor.

Çanakkale’de yaşamını kaybedenlerin aziz hatırası önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz.” Denildi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.