HDP, Doğu’da hendeğe, batıda şehit haberlerine takıldı

HDP, Doğu’da hendeğe, batıda şehit haberlerine takıldı
HDP 21 milletvekili kaybetti

 

İlyas AKENGİN

7 Haziran seçimlerinde yüzde 10’luk seçim barajını yüzde 13 ile yıkan HDP, Doğu’da açılan hendeklere, batıda ise şehit haberlerine takılarak oyları yüzde 10.3’ e geriledi. 80 olan milletvekili sayısı 59’a düştü. Sandıkların açılması ile çıkan tablo karşısında HDP’liler şok yaşarken, Diyarbakır’da bir grup gösterici polisle çatıştı.

HDP, 7 Haziran seçimlere göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde oyları düştü. Seçime girmeyen Hüdapar’ın oylarının AK Parti’ye kayması etkili oldu. Şırnak, Hakkari, Diyarbakır, Muş ve Mardin’de açılan hendekler HDP’nin oylarını düşürdü. Bölgede yaşanan olayların başta İstanbul ve Ankara’da HDP’nin oy kaybetmesine neden olan iller arasında göründü.

HDP HANGİ İLDE MİLLETVEKİLİ KAYBETTİ

Milletvekili sayısı 80’dan 59’a düşen HDP, Kürt seçmenin yaşadığı Doğu ve Güneydoğu’da önemli oranda milletvekili kaybetti.  Kesin olmayan sonuçlara göre HDP; İstanbul’da 4, milletvekili, Şanlıurfa’da 2, Van’da 1, Diyarbakır’da 1, Mardin’de 1, Kars’ta 1, Iğdır 1, Mersin’de 1, Adana 1, Ağrı 1,Tunceli’de1, Gaziantep’te 1,  Mardin’de 1 milletvekili kaybetti. HDP, Erzurum, Antalya, Kocaeli, Ardahan ve Bursa illerinde ise milletvekili çıkaramadı.

KUTLAMALARDA OLAY ÇIKTI

Seçim sonuçların açıklanması ile birlikte bir grup partili çeşitli kutlamalar yaptı. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Şırnak’ta silahla havaya ateş açılırken, patlatılan havai fişekleri korkuttu. HDP Diyarbakır il binası önünde toplanan grubun caddeyi kapatıp polis araçları taşlaması üzerine güvenlik güçleri gaz bombasıyla müdahale etti. Polis ekipleri ile göstericilerin kovalamacısı sürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.