HDP, Hurşit Külter için hükümet yetkilileriyle görüştü

HDP, Hurşit Külter için hükümet yetkilileriyle görüştü
HDP, günlerdir haber alınamayan ve “Gözaltında değil” denilen DBP yöneticisi Hurşit Külter’in durumuna ilişkin hükümet yetkilileriyle görüşmeler yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, özel harekatçılara ait sosyal medya hesaplarından gözaltına alındığı söylenen ancak Emniyet, Valilik ve Jandarma’nın “Gözaltında değil” dediği, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Yöneticisi Hurşit Külter’in durumuna ilişkin açıklama yaptı.

İçişleri Bakanlığı bakan yardımcısı olmak üzere birçok yetkiliyle görüşmeler yaptıklarını belirten Baluken, şu bilgileri paylaştı:

“Can güvenliği ve kayıp endişemizi, bu yönlü hem partimizin hem de ailenin dile getirdiği endişeleri aktardık. Belli bir süreden sonra bize geri döndüler ve gözaltına alınmadığı bilgisini yerelden edindiklerini ifade ettiler. Ancak biz hem yerelden bize arkadaşlarımızın aktardığı bilgileri hem de sosyal medyada var olan paylaşımları ilettik. Hurşit Külter’in en son paylaştığı mesajlarla ilgili paylaşımlar yaptık. Bu olayı takip etmeleri gerektiğini, ‘gözaltında yok’ gibi bir bilginin bizim için ve kamuoyu için yeterli olmadığını ilettik.”

Ala’yla görüşme

Konuyu yeni hükümetin güvenoyu aldığı saatlerde Meclis genel kurulunda da dile getirdiklerini aktaran Baluken, gün içerisinde de İçişleri Bakanı Efkan Ala ile telefonla görüştüklerini belirtti.

Baluken, Ala’nın kendilerine “Diyarbakır ve Şırnak valiliğine olayı sordurduğunu” ve herhangi bir gözaltı kaydına rastlanmadığını aktardığını söyledi.

Ala’nın yerelden aldıkları kaynaklar üzerinden kendilerini bilgilendirdiklerini ve gözaltının inkar edildiğini sözlerine ekleyen Baluken, şunları söyledi:

“Biz de kendisine iki ihtimal belirttik. Birincisi Şırnak’ta operasyonları yürüten güç ordu olduğu için İçişleri Bakanlığı kayıtlarında görünmüyorsa, ordu birimleri içerisinde bu araştırmanın yapılması gerektiğini, İçişleri Bakanı olarak gerekli birimlerle görüşebileceğini; ikinci ihtimal olarak da otonom bazı grupların resmi kayıtlar tutmadan bu tarz bir süreç yürütmüş olabileceğini ve tıpkı 1990’lı yıllardaki gibi bir infaz gibi bir ihtimalin olabileceğini belirttik.”

“Söz verildi ama geri dönüş yok”

Yeni hükümetin işbaşı yaptığı günde böyle bir gelişmenin onlar açısından olumsuz bir intiba yaratacağını da Bakan Ala’ya ilettiklerini ifade eden Baluken, bakanın durumun takipçisi olacağının sözünü verdiğini ancak herhangi bir geri dönüşün olmadığını vurguladı.

Hurşit Külter’in akıbetine ilişkin çalışmalarını devam ettirdiklerini aktaran Baluken, şöyle devam etti:

 

“Bütün bu gelişmeler ışığında kanaatimiz şudur ki yerelden aldığımız bilgilere baktığımızda oradaki güvenlik güçleri tarafından -hangi birim olduğunu bilmiyorum- Hurşit Külter ile ilgili böyle bir süreç gerçekleşmiş ve resmi kayıtlara geçmemiş gibi duruyor. Umarım bu kaygımız doğru çıkmaz. Eğer böylesi bir durum varsa tabi bu Hurşit Külter’in yaşamıyla ilgili ciddi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu gösterir.”

“Mesaj veriliyo”

Külter’in bir an önce serbest bırakılmasını isteyen Baluken, ailesinin, halkın ve partisinin kaygılarını da ifade etti.

90’lı yılları anımsatan Baluken, böyle bir durumun 65. Hükümetin görevi devraldığı günlere denk gelmesinin, bir mesaj olabileceğini söyledi.

“Hükümet değişikliği bir yönüyle başarısız savaş yürüten ekibin değiştirmenin bir yansımasıydı” diye konuşan Baluken, “Başbakan ya da hükümet değişmiş olabilir ama Kürt halkı ve illeri için bu sürecin bu ittifak tarafından sürdürüleceğinin mesajı veriliyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.