HDP: İşgal girişimi olan tezkereye hayır diyoruz

HDP: İşgal girişimi olan tezkereye hayır diyoruz
Çözüm sürecini sekteye uğratacak olan Türkiye'nin tampon bölge girişimini ve bu konuda hazırlanan tezkereyi, "Bölgesel hakimiyet arayışı ve Kürt halkının kazanımlarını boşa çıkarma girişimi" olarak nitelendiren HDP, tezkereye hayır diyecek.

2007 yılından beri çıkarılan bütün tezkerelere karşı çıkan Kürt siyaseti ve onun bir bileşeni olduğu HDP, yeni tezkereye de hayır diyecek. Meclise gelişinde gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Irak ve Suriye tezkeresine Evet oyu vermemiz düşünülemez, hükümet sınırsız yetki istiyor" diyerek kapıyı kapattı.  Ayrıca tezkere konusunda HDP'nin tutumuna ilişkin geniş değerlendirmelerde bulunan HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, daha önceki tezkerelere de hayır dediklerini anımsatarak, "Kategorik olarak bu savaş tezkerelerine hayır diyoruz. Bölgesel, sınır aşan hiçbir sorunun askeri güç yöntemiyle aşılamayacağına dair bir kanaatimiz var. Ancak yeni itirazlarımız da var." diye konuştu. Ayrıca Rojava'da yaşanan gelişmelere dikkat çeken ve "yeni somut bir tehditle karşı karşıyayız" diyen Kürkçü, Türkiye'nin de "Rojava'nın statüsünü tanımak ve onu Suriye'deki çatışma açısından bir çözüm dinamiği olarak görmek" yerine bir güvenlik sorunu olarak gördüğünü dile getirdi. Kürkçü, Türkiye'nin Rojava'ya yaklaşımından dolayı da tezkereye "kesin olarak karşı olduklarını" söyledi. 

 

BU TEZKERE BİR HAKİMİYET PLANIDIR
Türkiye'nin Irak ve Suriye tezkerelerini birleştirerek yeni bir bölgesel paylaşım hedefi tarif ettiğini dile getirdi. Türkiye'nin meseleye, "Irak ve Suriye toprak bütünlüklerini koruyamayacak, kaçınılmaz olarak dağılacaklar, ben de bundan payımı almalıyım" şeklinde baktığının altını çizen Kürkçü, "Üstelik bu müdahaleye sadece kendi silahlı güçleriyle hazırlanmıyor koalisyon güçleriyle ortaklaşıyor. Ancak tezkeredeki "yabancı asker bulundurma" konusu, cumhurbaşkanın daha önceki açıklamalarında ki "eğit-donat" yaklaşımıyla birlikte değerlendirildiğinde, Ankara'nın ÖSO'yu Türkiye'ye çekerek eğitip donatmak üzere bir askeri planlama içinde olduğu anlaşılıyor" dedi. Ayrıca tezkere ile Türkiye'nin Rojava'daki yapılanmayı, PYD ve YPG'yi "terörist örgüt/yapılanma" olarak gördüğünü açığa vurduğunu Kürkçü, "Böylece tezkere ile IŞİD kuşatması altındaki Kürt halkı Türkiye'nin askeri baskısı altına alınmış olacak" dedi. Kürkçü, bunun çözüm sürecine yönelik olumsuz etkileri olacağını da belirterek, "Gerek Kürt halkı gerekse çözümden medet uman halklarımız bütün bölgenin güvencesi ve insanlık onuru haline gelmiş Rojava'ya terörist muamelesi yapılmasını ve tehdit altına alınmasını kabul edemez" diye konuştu. "Bu şartlar altında çatışmasızlık gerçekten akamete uğrayabilir" uyarısında bulunan Kürkçü, "Kürtler ve KCK de Sayın Öcalan da kuşkusuz çözüm sürecine stratejik bakıyorlar ama şimdiden çatışmasızlık yara almış durumda" dedi. Kürkçü, Öcalan'ın HDP heyeti yoluyla yapacağı açıklamaların önemli olduğunu ve sürecin gidişatını belirleyeceğini de sözlerine ekledi.

YENİ KURUL ÖNEMLİ AMA EKSİK BİR ADIM
Kürkçü, hükümetin çözüm süreci kapsamında oluşturduğu ve resmi gazetede yayınlanan oluşuma ilişkin de görüşlerini dile getirerek, bunun olumlu fakat yetersiz bir adım olduğunu şu sözlerle dile getirdi: "Bunun biçimsel olarak önemli olduğunu söyleyebiliriz. Hükümet kendisini bir belge ile daha bağlamış olacak. Ancak özüne baktığımızda şunu gözden kaçıramayız. Sayın Öcalan'ın 30 Eylül'den sonra müzakerenin sonuna gelineceği uyarısını aklımızda tutacak olursak bu hükümet kararının 29 Eylül'de ortaya çıkmasını sürecin ilerletilmesine ilişkin bir niyet beyanı olarak görebiliriz. Ancak bütün yetkiyi hükümetin elinde toplayan ve çözüm sürecinin taraflarını tanımlamayan; sivil topluma, Kürt halkına politik güçlere, halk örgütlerine çözüm sürecinde herhangi bir kurucu rol önermeyen onları sürecin bir eklentisi sayan bu yaklaşımı yarım yada çeyrek bir adım olarak görebiliriz. Sadece bu belgeye dayanarak çözüm sürecinin büyük adımlarla ilerlediğini söylemek zor, hatta imkansız.." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.