HDP'de erkek eş başkan için 5 aday

HDP'de erkek eş başkan için 5 aday
HDP'de kadın eş başkan bulundu. Sırada erkek eş başkanı belirlemek var. Mutabakat Komisyonu isim havuzunda Ayhan Bilgen, Mithat Sancar, Sezai Temelli, Ali Kenanoğlu ve Rıdvan Turan'ın adları bulunuyor.

HDP'de kadın eş başkan bulundu. Sırada erkek eş başkanı belirlemek var. Mutabakat Komisyonu isim havuzunda Ayhan Bilgen, Mithat Sancar, Sezai Temelli, Ali Kenanoğlu ve Rıdvan Turan'ın adları bulunuyor.

HDP’nin 3. Olağan Kongresi hazırlıkları sürerken eş başkan adaylarını belirlemek için kurulan Mutabakat Komisyonu çalışmalarında da sona gelindi. Kadın eş başkan için TBMM Başkanvekili, Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’ın ismi netleşirken, erkek eş başkan için oluşturulan isim havuzunda 5 siyasetçinin adı yer alıyor.

Eş Başkan ve başta Parti Meclisi üyeleri başta olmak üzere tüm parti kurullarına seçilecek isimleri belirlemek için kurulan Mutabakat Komisyonu çalışmaları devam ediyor. Tek tek isimler üzerinde değerlendirmelerin yapıldığı Komisyon’da Kadın Meclisi’nin önerisi doğrultusunda TBMM Başkanvekili Buldan’ın Eş Başkanlığı kesinleşti. Erkek eş başkanın belirlenmesi tartışması ise sürüyor.

BİLGEN, SANCAR, TEMELLİ, KENANOĞLU, TURAN

Edinilen bilgiye göre, Mutabakat Komisyonu’nun isim havuzunda 5 erkek siyasetçinin adı bulunuyor. Yereller ve bileşenlerden gelen öneriler üzerinden oluşturulan isim havuzunda HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ve HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar’ın bulunduğu daha önce basına yansımıştı. Diğer 3 ismin ise HDP MYK Üyeleri Sezai Temelli, Ali Kenanoğlu ile Rıdvan Turan olduğu öğrenildi.

Bu 3 siyasetçi de 7 Haziran seçimlerinde HDP’den milletvekili olarak Meclis’e girmişti. Bir dönem ÖDP’de siyaset yapmış olan Sezai Temelli ekonomi alanında çalışan bir akademisyen. Alevi ve Türkmen kimliğiyle öne çıkan bir siyasetçi olan Ali Kenanoğlu Hubyar Sultan AKD kurucu başkanı ve Alevi Bektaşi Federasyonu kurucusu olarak biliniyor. Rıdvan Turan ise 2008-2015 yılları arasında Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanlığı yapmış bir siyasetçi.

Birden fazla bileşeni olan HDP, eş başkanlıkta da farklı kimliklerin temsilini öngörüyor. İki eş başkandan birisinin Kürt kimliğine sahip olduğu partide diğer eş başkan mutlaka farklı bir kimlikten belirleniyor. Bu çerçevede konuşulan 5 isim de Kürt siyasi hareketinden gelmeyen, ama kurumsal ya da bireysel olarak HDP’de yer alan bileşenler içinde bulunuyor.

GELECEK HAFTA NETLEŞECEK

Mutabakat Komisyonu bu isimler üzerindeki değerlendirmelerini önümüzdeki hafta ortasına kadar devam ettirecek. Eğer bu isimlerden biri üzerinde uzlaşma sağlanamazsa başka isimler de gündeme gelebilecek. Tüm bu sürecin 11 Şubat’ta yapılacak kongreden en az 3-4 gün önce sonuçlanması bekleniyor. (Kaynak: Duvar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.