HDP’den kritik karar…

HDP’den kritik karar…
O barış bu ülkeye gelecek...

 

Türkiye’nin içerisinden geçtiği tarihi bir süreçte KCK tarafından açıklanan deklarasyon sonrası gözlerin çevrildiği Kürt siyaseti, 31 Ağustos için kritik bir o kadar da önemli bir kararlaşmaya gitti. Türkiye barışı ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın tecrit koşullarına ilişkin tarihi bir tutum belirlemesi beklenen HDP, DBP, KJA, DTK ve HDK eşbaşkanları, milletvekilleri, belediye eşbaşkanları dahil tüm seçilmişler, Diyarbakır’da önemli ve kritik bir açıklamaya hazırlanıyor.

Türkiye ve Kürdistan’ın içerisinden geçtiği tarihi bir virajda toplanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, kritik bir toplantı gerçekleştirdi. 7 saate yakın süren toplantıda ciddi tartışmalar ve kararlaşmalara gidildi.

Türkiye’nin son bir yıl içerisinden geçtiği gelişmeler, gelişen savaş süreci ve Kürdistan’da saldırılar ile buna bağlı olarak gelişen darbe girişimi, yeniden devreye sokulan kaos planları kapsamlı bir şekilde bu kritik toplantıda masaya yatırıldı. Önceki MYK toplantılarına oranla daha uzun süren toplantının en önemli gündemi ise KCK’nin önceki gün yaptığı tarihi deklarasyon ve ardından Dîlok’ta yaşanan katliam oldu.

Tarihi güne tarihi düzeyde hazırlık

Toplantıda bu eksende yürütülen tartışmalarda ortak nokta ise Türkiye’nin “tarihi bir virajdan geçtiği” tespiti oldu. KCK’nin açıkladığı tarihi deklarasyonun da etraflıca masaya yatırıldığı toplantıda, bu deklarasyonun gerek hükümet ve devlet gerekse de demokrasi güçleri tarafından da anlamına denk düşecek bir yaklaşımla kabul edilmesi yönünde çalışmalar yapılması eğilimi de ortaya çıktı. Akşam saatlerinde sona eren toplantıyı kritik kılan nokta 31 Ağustos tarihinde yapılması planlanan girişimin hazırlıklarına başlanması kararı oldu. Parti kaynaklarından alınan bilgilere göre, 31 Ağustos yapılacak olan, toplantı ya da açıklama “tarihi bir gün” olarak değerlendiriliyor ve buna denk düşen bir hazırlığın yapılacağı belirtiliyor.

Parti kaynakları belirlenen bu tarihe ilişkin nasıl bir tutum sergileneceği yönünde bilgi vermezken, sergilenecek tutumun Türkiye’nin barışına katkı sağlanması açısından tarihi önemde olacağına işaret ediliyor. Aynı şekilde PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde 5 Nisan 2015’te yeniden devreye konulan ve darbe girişimiyle de en üst seviyeye çıkarılan tecrit koşullarına ilişkin de bir tutum ortaya konulacağı ifade ediliyor.

31 Ağustos’ta gözler Diyarbakır’da olacak

Bu tarihi tutum ve adımının içeriği sır gibi saklanırken, bunun Diyarbakır dünya kamuoyu ile paylaşılacağı öğrenildi. Ayrıca söz konusu gün HDP, HDK, KJA, DTK ve DBP eşbaşkanları ile tüm milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları başta olmak üzere tüm seçilmişler ile Kürt kurum temsilcilerinin de o gün Diyarbakır’da olacağı öğrenildi. Yine bu kararlaşmaya ilişkin kimi detayların da önümüzdeki günlerde ortaya çıkması bekleniyor.

Kritik MYK toplantısı sonrası öğrenilen bu bilgiler son bir kaç gün içerisinde yaşanılan gelişmelerde ele alındığında 31 Ağustos gününün Kürt siyaseti açısından tarihi bir öneme sahip olacağı ve yapılacak olan açıklama ya da takınılacak tutumla önemli bir dönemece girileceği tahmin ediliyor. (DİHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.