HDP'nin Ezidi adayı Feleknas Uca, meclis andı için Türkçe öğreniyor

HDP'nin Ezidi adayı Feleknas Uca, meclis andı için Türkçe öğreniyor
HDP'nin Diyarbakır'da milletvekili adayı gösterdiği eski Avrupa Parlamentosu üyesi Feleknas Uca seçilmesi halinde Türkiye'nin ilk Ezidi milletvekili olacak.

İlyas AKENGİN

Aslen Batmanlı bir ailenin çocuğu olan ve geçtiğimiz yıl Türk vatandaşlığına geçen Uca, TBMM'de milletvekili andını okuya bilmek için Türkçe öğreniyor. Uca: "Anadilim Kürtçe, Almanca, İngilizce biliyorum. Sorun çıkmaması için şimdiTürkçe öğreniyorum. Yemin sırasında kriz olmayacak. Çünkü Türkçe andı okuyacağım" mesajını verdi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 7 Haziran seçimleri için gösterdiği adayları arasında 10 yıl Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapan Feleknas Uca en dikkat çeken isim olarak göze çarpıyor.

Diyarbakır'dan 4'üncü sırada milletvekili adayı gösterilen Ezedi Feleknas Uca, aslında Türkiye'ye ve iç siyasete yabancı olamayan bir isim... 44 Yıl önce Batman'ın Beşiri ilçesinden Avrupa'ya mülteci olarak sığınan bir ailenin çocuğu olarak Almanya'da dünyaya gelen Uca, tıp asistanı bölümünü okusa da o siyaseti tercih etmiş.

22 Yaşandayken Avrupa Parlamentosu'nun en geç milletvekili seçilen Feleknas Uca, 10 yıl bu görevi yaptı. Türkiye'nin özelde ise Kürtlerin adeta bir temsilcisi gibi çalıştı. Geçtiğimiz yıl Türkiye vatandaşlığına geçen Uca, Demokratik Toplum Kongeresi (DTK) divan üyesi olarak çalıştı. IŞİD'in Irak'ın Şengal bölgesinde kaçırdığı yüzlerce Ezidi Kürt kadının kurtarılması için uluslararası arenada çalışmalar yaptı.

GÜLMEYİ VE BİSİKLETE BİNMEYİ SEVİYOR

Tarihi kitap okumayı, gülmeyi, bisiklete binmeyi ve basket bol oynamayı seven Uca, HDP'nin seçim barajını aşması için Diyarbakır'da köy köy gezip bölge halkından oy istiyor. Şimdilik evlenmeyi düşünmediğini belirten Uca; "Ben kendimi yaptığım siyasetle evli olarak görüyorum" diyor.

"TÜRKÇE YEMİN OKUYACAĞIM"

2007 Yılına kadar Dünya'nın tek Ezdi milletvekili olan Feleknas Uca, 7 Haziran'da meclise girmesi halinde TBMM'de de bir ilke imza atacak.

Ezidi kimliği ile Türkiye'de siyaset yapmaktan korkmadığını altını çizen Feleknas Uca, partisinin seçim barajını aşacağı ve kendisinin milletvekili olacağını söyledi. TBMM'de Türkçe olan milletvekili yemini okuya bilecekmisiniz? sorusuna, "Anadilim Kürtçe, Almanca, İngilizce ve az Fransızca biliyorum. Sorun çıkmaması için şimdi Türkçe öğreniyorum. Özel bir kurs almıyorum. Çevremdeki arkadaşlarımdan destek alıp, bol bol gazete ve televizyon haberlerini takip ederek öğreniyorum. Yemin sırasında kriz olmayacak. Çünkü Türkçe andı okuyabilecek düzeyine geleceğim" dedi.

"EZİDİ HALKINI KİMSE TANIMIYOR"

Türkiye'de milletvekili yapa bilecek olmanın tatlı heyecanı içresinde olduğunu söyleyen Uca; "Bir Ezidi kadın olarak seçilip meclise gittiğimiz takdirde inançlar arasında laik bir sistemin oluşturması için çalışacağım. Sadece Ezidilerin temsilcisi değil tüm inançların özgürce yaşaması için mücadele edeceğim. Önceliklerim Ezidi halkının tanınmasını sağlamak olacak. Ezidi çocukların zorunlu din dersinde muaf olması için çaba göstereceğim. Ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmesi konusunda çok çalışacağım" diye konuştu.

ARAFAT ELİMİ ÖPTÜ, DALEMA ÖZÜR DİLEDİ

AP Milletvekilliği yaptığı sırada bazı anılarını paylaşan Feleknas Uca, Filistin'de inceleme yaptıkları sırada İsrail'in saldırısı sonucu ölümden döndüğünü belirterek şunları anlattı: "Filistin sorunu ile yakından ilgileniyordum. Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ile sıcak bir diyalogumuz vardı. Heyet olarak yaptığımız bir görüşmede Arafat, elimi öpüp, daha sonra beni yanına oturtup, 'Bak Feleknas bize yıllarca terörist muamelesi yaptılar. Şimdi devlet olmamızı kabul ettiler. Merak etme Kürt devletinin kurulması da yakındır' dedi. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İtalya'da kaldığı dönem başbakanlık yapan Massimo Dalema ise, bir keresinde yanıma gelip, "Öcalan'ı ülkemizde tutmak istiyorduk. Yoğun bir baskıdan ötürü ona sahiplemediğimiz için özür diliyorum' dedi.

FELEKNAS UCA KİMDİR?

44 Yıl önce Batman'dan Avrupa'ya mülteci olarak göç eden Kürt Ezidi bir ailenin çocuğu olarak 1976'da Almanya'nın Celle kentinde dünyaya gelen Felaknas Uca, meslek lisesini bitirip çocuk bakımı konusunda tıp asistanı oldu. Henüz 22 yaşındayken 1999 yılında Alman Demokratik Sosyalizm Parti'sinden Avrupa Parlamentosu'na milletvekili seçilen Uca, 10 yıl boyunca yaptı. Dünyanın ilk Ezdi milletvekili olan Feleknas Uca, Avrupa Parlamentosunun 'Kültür, eğitim, medya ve fırsat eşitliği ' komisyonlarından görev yapıp Afrika ve Filistin'de yaşanan savaşlar ile ilgili raporlar hazırladı. Türkiye'de 2 kez soruşturma geçiren Uca, 2012 yılında Türkiye'ye bildirim yapmadan Diyarbakır Cezaevi'nde açlık grevi yapan mahkumlara 248 kutu B1 vitamin getirdiği sırada gözaltına alınmıştı.Uca, 2014 yılında ise IŞİD'in Kobani'de Kürtlere yönelik katliamını dünyaya dikkat çekmek için ise de HDP milletvekilleri ile birlikte BM'nin Cenevre'de ki merkezi önünde açlık grevi yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.