'Hem savaşıyoruz hem de yerel yönetim anlayışını kuruyoruz'

'Hem savaşıyoruz hem de yerel yönetim anlayışını kuruyoruz'
Amûdê Belediye Eş Başkanı Berîvan Yunis, Rojava'nın tüm belediyelerinin Demokratik Özerklik felsefesi üzerinde çalışmalarını yürüttüğünü kaydetti.

DİYARBAKIR - Rojava'da adım adım "Demokratik Özerkliği" yerel yönetimlerde uygulamaya koyan Rojavalılar, bütün kentlerin belediyelerini halkın hizmetine açtı. Rejim güçlerinin şu ana kadar hiçbir hizmet sunmadığı ve Rojava devrimi sonrası halkın eline geçen belediyeler, kıt imkanlara rağmen halkın en temel ihtiyaçlarını çok kısa bir sürede içerisinde karşılamaya başladı. Yerel yönetimler konusunda deneyim kazanmak amacıyla Diyarbakır'a gelen Rojava heyetinin içinde yer alan Rojava Belediyeler Heyeti Sorumlusu Ziyad Mihemed ve Amûdê Belediye Eş Başkanı Berîvan Yunis, çok kısa sürede yaptıkları hizmetleri anlattı.


Amûdê Belediye Eş Başkanı Berîvan Yunis, Rojava'nın tüm belediyelerinin Demokratik Özerklik felsefesi üzerinde çalışmalarını yürüttüğünü kaydederek, "Çünkü 3 sınır kapısının 3 yönden Rojava'ya ambargo uygulanmasını ancak bu felsefe ile aşabiliriz. Bu ambargoların yanında çetelerin saldırıları da hız kesmeden devam ediyor. Yani biz bir yandan savaşırken diğer yandan toplumun en temel ihtiyacı olan yerel yönetim anlayışını kurmaya çalışıyoruz ki belediye çalışmaları bunun en esas noktasını oluşturuyor. Biz bu saldırı ve ambargolardan dolayı çok zorluklar çekiyoruz. Bunun yanında yine elimizdeki imkanlar çok kısıtlı. Biz bu zorluklar ve imkansızlıklara rağmen Demokratik Özerklik felsefesi çerçevesinde çalışmaları yürütmeye çalışıyoruz ve bunu yapacağız da" diye aktardı. 

'Bir devletin 10 yılda yapamadığını 2-3 ayda yaptık'

Yunis, elektrik olmadığı için zorluklar çektiklerini ifade ederek, TEV-DEM'in elektrik projesi olduğunu ve bu proje ile bir devletin 10 yıl içinde yapamayacağı bir işi 2-3 ay içinde gerçekleştirerek hayata geçirdiğini dile getirdi. Şu anda elektrik projesi ile birçok Rojava kentinin aydınlandığını sözlerine ekleyen Yunis, "Bu çok başarılı bir proje oldu. Diğer yandan un yani günlük ekmek ihtiyacını karşılamak için projemiz vardı. Bizim Cizîr'de buğdayımız var ve ona sahip çıkarak, önce bozulmuş olan değirmenleri tamir ettik ve olmayan yerlerde ise yeni değirmenler yaptık. Birçok yerde ekmek pişirme fırınları da açtık ve bu şekilde günlük ekmek sıkıntısını da ortadan kaldırdık. Şu anda her kesin bir görevi var ve günlük ekmek ihtiyacını karşılıyoruz ve eşit bir şekilde dağıtılıyor" dedi. 

Başta temizlik olmak üzere belediye hizmetleriyle ilgili bir hassasiyet oluşturduklarını kaydeden Yunis, belediyelerde artık halka hizmet bilincini aşılattıklarına işaret etti. Yunis, halkın akaryakıt ihtiyacını da karşıladıklarını söyledi. 

'Hizmet açısından eksikliklerimiz çok'

Rojava Belediyeler Heyeti Sorumlusu Ziyad Mihemed ise, "Kuzey Kürdistan" belediyelerinin 15 yıllık tecrübelerinden yararlanmak ve pratiğini Rojava'da geçirmek için heyet olarak Diyarbakır'da bulunduklarını ifade ederek, "Kentsel yapım ve belediye hizmetleri açısından biz bu belediyelerden yararlanmak için geldik. Çünkü Suriye rejimi hiçbir yardım vermiyor ve biz buna rağmen nasıl bir belediye hizmeti veririz 'fikir alış-veriş' için geldik buraya. Çünkü biz şu anda belediyelerin yeni yeni temelini atmaya çalışıyoruz. Bunun içinde hem politik açısından hem hizmet açısından eksikliklerimiz çok. Aynı zamanda imkanlar açısından da çok kısıtlıyız. Tabi bazı temel ihtiyaçları da nasıl tedarik edebilirizin çalışması içindeyiz" dedi.

'Sınırların kapalı olması hizmeti aksatıyor' 

Rojava'da sadece temizlik, yapı ya da belediyenin temel hizmetleri olan şeyleri yapmadıklarını aktaran Mihemed, halkın farklı taleplerini de yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti. Mihemed, "3 sınır kapısının üzerlerine kapandığı için Türkiye, Federal Kürdistan ve Suriye'nin kendisi de kapıları kapatmış. Bunun için sadece belediyenin araçlarını bırak insanlar temel ihtiyaçları da karşılamakta bazen çok zor çekiyoruz. Bunun için direnişlerimiz de devam ediyor. Elimizden gelinceye kadar belediyenin tüm işlerini hizmetlerini aksatmamaya çalışıyoruz" diye konuştu. 

(DİHA)

SERKAN KURT / ERDOĞAN ALTAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.