Hem siyaset hem ticaret !

Hem siyaset hem ticaret !
Diyarbakır’da aktif siyaset yapmanın yanı sıra unutulmaya yüz tutan mesleklerden olan terziliğe başlayan kadınların örnek hayat hikayesi.

 

PAK üyesi olan kadınlar, küçük bir iş yerinde yeni başladıkları tekstil dikim işini ilerletmeyi amaçlıyor. Kadınlara, siyaset, iş ve ticaret hayatında aktif olmaları çağrısında bulunan PAK Diyarbakır İl Yöneticisi Ziynet Dinçer,”Daha önce bu işi hiç yapmadık, kendimize güvendik ve ilk adımı attık. Kendi kendine güvenirse başaramayacağı iş yoktur. Kadın siyasetin de ticaretin de en iyisini yapacak kapasitededir” dedi.

Bilmedikleri Bir İşe Girdiler

Ziynet Dinçer ve Rojbin Bükün, Partiya Azadiye Kürdistan (PAK) çatısı altında Diyarbakır İl Örgütü’nde aktif yöneticilik ve siyaset yapıyor. Nebahat Yılmaz ise ev kadını. Aynı zamanda sosyal hayatta iyi arkadaş olan üç kadın, ticarete atılmaya karar verdi. Siyasetin yanı sıra ticarette de başarılı olacaklarına inanarak bu işe başladılar. Ama girdikleri sektör onlar için kolay değildi. Diyarbakır’ın tarihi ve marka mesleklerinden olan ancak son dönemlerde giderek unutulmaya yüz tutan terziliğe,bir başka anlamda tekstil ürünleri dikim işini yapmaya karar verdiler.Ailelerin  rızasını aldılar ama onlardan maddi  destek almadan kendi imkanlarıyla bu işi kurdular.

 

 

 

Kısa Sürede Sipariş Almaya Başladılar

 İlk başta zorluklarla karşılaştılar. Çünkü daha önce bu işi hiç yapmamışlardı. Ama azmettiler, inandılar ve çalıştılar. Sonunda birkaç günlük kursla ilk temeli atıp küçük bir işyeri ile ‘vira bismillah’ diyerek ilk dikimi yaptılar. Kısa sürede ilgi çeken kadın ustalar, zamanla sipariş almaya başladı. Artık hedefleri hastane, okul, yurt,kurum ve büyük işletmelerden toplu sipariş alarak bu işi büyütmek. Hatta yurt dışına açılma gibi şimdilik hayal gibi görünen hedefleri bile var.3 azimli kadının bir ay önce kurduğu iş yerinin ismi ise Kürtçe ‘bermali ‘ (Ev kadını).

Birçok kadına örnek olacak bu üç kadının siyaset, hayat ve ticaret macerasını üretim yaptıkları yeri ziyaret edip emeklerini ve mücadelelerini yerinde görerek kaleme aldık.

‘Kadın İsterse Her Şeyi Başarabilir’

Partiya Azadiye Kürdistan (PAK) yöneticisi olan Ziynet Dinçer, siyaset ve ticaretin bir arada yürüdüğü yaşam hikayelerini gazetemize değerlendirdi. Kadının her işi yapabileceğini göstermek için bu işe girdiklerini belirten Dinçer,”Arkadaşlarımla bu işi yapmaya karar verdik. Aynı zamanda siyasetle uğraşan hanımlarız. Kadının her şeyin üstesinden gelebileceğine inanıyoruz. O yüzden böyle bir işe karar verdik. Kadının gücünü göstermek için de bunu yapmak istedik. Kadın her anlamda hayata karşı dik durmalı, namerde muhtaç olmadan hayatını idame ettirmeli. Kadın her yerde üstün başarı sağlayabilecek kapasitededir. Kadının her zaman eksik bir tarafı olduğuna inanılırdı, bu asla doğru değildir. Oysa kadın siyasette, iş hayatında, eğitimde üstün başarı sağlamaktadır. Bütün kadınlara tavsiyemiz  kendilerine güvensinler, yapabilecekleri işe başlasınlar, arkası gelecektir” dedi.

 

‘Hem Siyaset Hem Ticaret Yapmak İmkansız Değil’

Bu işe girmelerinin parti kimliği ile alakası olmadığını belirten Dinçer,”Siyasetle zaten uğraşıyoruz. Ezilen halkların haklarını savunuyoruz. Burası ile siyaset birbirleri ile bağlantılı değil. Bu iki işi de yapıyoruz, siyaseti de yapıyoruz, iş yapıp para da kazanıyoruz. Buranın görev yaptığımız parti ile alakası yoktur. Burada tamamen bağımsız hareket ediyoruz. Bu işi yapmamız siyaset yapmamıza engel değil. Aksine daha iyi motive oluyoruz, hayatın gerçeklerini yaşıyoruz. Ticari geçmişimiz yok. Böyle bir karar verdik. Tabi başta biraz zorlandık ama şimdi çok daha kolay hale geldi. Dedim ya kadın isterse başarır. Biz de kendimize güvendik ve 3 kadın arkadaş olarak bu işe girdik. Birkaç günlük kurs eğitimi ile kıyısından, ucundan işi öğrendik ve işe başladık” diye konuştu.

 

 

 

‘Makine İle İlk Kez Tanıştı, Şimdi Usta Oldu’

Kısa sürede işi öğrenip sevdiklerini belirten Dinçer,toplu sipariş alacak pozisyona geldiklerini  dile getirdi. Dinçer, şöyle devam etti ;”Rojbin hanım hayatında makineyi görmemiş, ilk kez kullanıyor. İlk defa başladı ve çok da başarılı oluyor. Diğer iki arkadaşıma göre benim az da olsa bu işte ilgim ve bilgim vardı ama ben de usta olacak yeterlilikte değildim. Onlar şimdi beni de geçti. Hastanelere, yurtlara, otellere toplu yatak, perde, nevresim siparişi alma aşamasına geldik. Şu anda evlerden siparişler alıyoruz. Hastanelerden, yurtlardan, okullardan ve kurumlardan sipariş bekliyoruz. Bizim dışımızda da bu işi yapanlar var, bu da çok hoşumuza gidiyor. Bu işi yapanlar da giyim işinde çalışan kadınlar da var. Tekstil işinde kadınlar Diyarbakır’da ilerlemiş durumda. Tabi bizim farkımız aktif olarak siyaset yapıp aynı zamanda bu işi yapmamızdır”

‘Hastaneler İhtiyaçlarını Bizden Alsın’

Ticarete başladıklarında ailelerinden olumsuz tepki almadıklarını vurgulayan PAK Üyesi Zeynep Dinçer, hastanelere de çağrıda bulunarak ihtiyaçlarını il dışından almak yerine kendileriyle irtibata geçmelerini istedi. Dinçer,”Bu işe başlarken ailelerimizden, çevremizden olumsuz tepki almadık. Çünkü biz bu işi erkeklerin yardımını almadan kendi başımıza yaptık. Birçok insandan olumlu tepki ve destek mesajları aldık. Kendi imkanlarımızla bu işletmeyi kurduk. Bu işi kalıcı hale getirmek istiyoruz. Hastanelerden sipariş desteği bekliyoruz. Başka şehirlerden almak yerine ihtiyaçlarını bizden karşılasınlar. Bu konuda iddialıyız, kendimize güveniyoruz. Tüm kadınlara da şu mesajı vermek istiyoruz. Kendinize inanın, güvenin. Göreceksiniz ki başarılı olacaksınız” dedi.

 

 

 

‘Kürdistan’da Yaşananlar Bizi Çok Üzdü’

Irak Kürdistanı’ndaki gelişmelere de değinen Dinçer, her millet gibi Kürtlerin de devlet kurma hakkı olduğuna işaret ederek buna saygı duyulması gerektiğini anlattı. Dinçer,”Olumsuz gelişmelere üzüldük. Her milletin, her toplumun devletleşme hakkı olduğu gibi Kürtlerin de böyle bir hakkı vardır. Yüzdüler, kuyruğuna geldiler ama ne olduysa ihanete uğratıldı. Bu hak şimdilik donduruldu. İnşallah ileride komşu ülkeler de bunu anlar ve hak verirler onlara. Diliyoruz ki Kürtler de kendi devletlerine kavuşur. Her milletin kendi devleti, bayrağı var; Kürt halkının da olsun. Komşu ülkelere de zararı olmaz. Aksine yararı olacaktır. Ekonomik anlamda, ticari anlamda, komşuluk anlamında, insani anlamda iyi bir model olacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu.

‘Kadınlar Siyaset Yapmaktan Korkmasın’

Hem siyasetin hem de ticaretin erkek egemenliğine dayalı olarak devam ettiğini ifade eden Dinçer,”Kadınlar siyasete atılmaktan korkuyor. Erkek egemenliği hala sürmektedir. Erkekler ‘ben’ diyor ve kadını çok fazla öne sürmüyor. Kadın her zaman arka planda kalıyor. Ama umuyorum bunu da aşacağız. Ticaret de siyasette de zor. Günümüz koşullarında bu ikisini yapmak da kolay değil. Her ikisi için de belli bedeller ödemeyi göze almak zorundasınız. Biz bunu göze alarak hayatımızı devam ettiriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Dilek AKİN/ özel haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.