HER DERDE DEVA ŞEMDİNLİ BALI SAHTE BALLARIN GÖLGESİNDE KALDI

HER DERDE DEVA ŞEMDİNLİ BALI SAHTE BALLARIN GÖLGESİNDE KALDI
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde üretilen ve arıcıların 'her derde deva' olarak nitelediği Şemdinli balı, piyasadaki sahte balların gölgesinde kaldı.

HAKKARİ - Şemdinli'de arıcılık yapan üreticiler, piyasada satılan sahte baldan şikayetçi. Televizyonda sık sık reklamı çıkan ve bilinçsiz tüketiciler tarafından satın alınan sahte bal nedeniyle ellerindeki balı satamadıklarını belirten arıcılar, devletin özellikle Hakkari bölgesindeki arıcılara çeşitli ayrıcalıklar tanıması gerektiğini söyledi.
İran-Irak sınırının kesiştiği Alan bölgesinde arıcılık yapan Nazım İren, ilçede yaklaşık 500 kişinin arıcılık yaptığını belirterek, "Bu 500 kişinin çoğu geçimini bu işten sağlıyor. Bu 500 arıcının toplamda ortalama 15-20 bin kovanı bulunuyor. En büyük sorunumuz ürettiğimiz balların pazar bulamaması. Glikozdan yapılmış, yapay, sahte veya kalitesiz balların piyasayı düşürmesi nedeniyle bu dağlarda bin bir zorlukla ürettiğimiz kaliteli balları satmakta güçlük çekiyoruz. Neredeyse ancak masrafları karşılıyor. Balımız hak ettiği fiyata pazar bulamıyor" dedi.

“TENEKESİNİ 300 TL'YE SATIYORLAR, HALBUKİ KİLOSU 300 TL”
İlçede 40 yıldır arıcılık yaptığını söyleyen 80 yaşındaki Musa İren ise "1975 yılından beri arıcılık yapıyorum. Marmaris, Diyarbakır, Dörtyol ve Şemdinli'de bu işi yaptım. Ama en çok Şemdinli ilçesinde yaptım. Çünkü Şemdinli ilçesinin bitki örtüsü daha zengin ve burada üretilen bal daha kaliteli oluyor. Şemdinli balı Türkiye'nin en güzel balıdır. Ama ne yazık ki şu anda bir teneke balı 300 TL'den satıyorlar. Halbuki Şemdinli balının 1 kilosu 300 TL değerinde" ifadelerini kullandı.

"DEVLET DESTEĞİ YETERSİZ"
Devletin arıcılara yönelik desteğinin yetersiz olduğunu ifade eden İren, "Daha önce hiç yoktu zaten. Son birkaç yıldır kovan başına 10 TL gibi çok az bir destek veriliyor. Onun da bir katkısı olmuyor zaten. Bu destek özellikle bizim gibi uzak ve dağlık alanlarda arıcılık yapan arıcılara bir faydası olmuyor. Mazot paramızı bile karşılamıyor. Arıcılık çok zor bir meslek. Devletin katkısı olması lazım. Şemdinli çok ücra bir köşede. Arazisi de çok engebeli. Burada yaylaya her seferinde çıkış ve iniş için en az 50-60 lira yakıt tüketmek gerekiyor. Bu sadece günlük yakıt masrafı. Araç gereçleri saymıyorum. Şemdinli için bir ayrıcalık olmalı" diye konuştu.

“ÖZELLİKLE KANSER HASTALARI İÇİN ÇOK SİPARİŞ ALIYORUZ”
Şemdinli balının tüm hastalıklara ilaç olduğunu belirten İren, "Her kim her gün sabahleyin bir kaşık Şemdinli balı yerse hiçbir hastalık kalmaz onda. Bilhassa kanser hastaları için çok sipariş alıyoruz. Şeker hastaları diğer bölgelerdeki ballardan yiyemiyorlar ama Şemdinli balını yiyebiliyorlar, hatta şifa buluyorlar" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.