Herkes her an gözaltına alınabilir!

Herkes her an gözaltına alınabilir!
"Terörle Mücadele Kanunu" kapsamına giren suçlarla ilgili faillerin yakalanmasına yardımcı olanların, yerlerini veya kimliklerini bildirenlere para ödülü verileceğine ilişkin çıkartılan yönetmeliğe tepki gösteren Mezopotamya Hukukçular

 

DİYARBAKIR -Derneği Eşbaşkanı Gülşen Özbek, bu yönetmenliğin KCK davalarındaki "Gizli tanık" uygulamasının gelişmiş hali olduğunu belirtti. "Muhbir"in kim olduğu bilinmeden herkesin tehdit altında olacağını kaydeden Özbek, "Herkes her an gözaltına alınma tehlikesi ile karşı karışa kalabilir" dedi. 


Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 2006 yılından bu yana "Terörle Mücadele Kanununda", "İhbarcılığa" ilişkin ya da ihbar edenlere ödül verilmesine ilişkin bir hükmün olduğuna dikkat çekerek, çatışmalı süreç ile birlikte yasanın yönetmeliği çıkartılıp, uygulanmaya koyulduğunu dile getirdi. Elçi, "İhbarçı yasası"nın bir çözüm getirmeyeceğini ifade ederek, "Geçmişte bu tür tedbirlere çok başvuruldu. Örneğin 'İtirafçılık yasası', 80'li yılların sonunda jandarma mevzuatınca jandarma istihbarat elemanlarının bazı sivil kişilerce yaptıkları faaliyetler halen akıllarda. O dönemde yaşananları çok iyi biliyoruz. 'Kelle avcıları' gibi bir kavramın ortaya çıkmasına neden olmuştu. Özellikle Şırnak kırsalında jandarma istihbarat elemanları ile çalışan bazı yerel unsurların, masum insanların kafasını keserek bu müesseseyi ödül ve ihbar meselesini istismar ederek kendilerine kişisel kazanç sağladılar. Bu tür tedbirler bir işe yaramadığı gibi bu sorun içinden daha da çıkılmaz bir hal aldı. Ahlaki açıdan da sorunlu bir uygulamadır" dedi. "İhbarçılık yasa"nın bölge insanına zarar vereceğini ve toplumda kişisel husumetlerin yaşamasına neden olacağına ifade eden Elçi, komşu komşusunu şikayet edecek bir hal alacağını ve toplumda büyük bir huzursuzluğa sebebiyet vereceğini söyledi. 

'Herkes her an gözaltı tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir'

"Muhbirlik yönetmeliği"nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sarayda muhtarlardan "Muhbirlik" yapmalarını istemesinin ardından ayrımcılığa sebebiyet verecek olan "İtirafçılık yönetmeliği"nin de devreye konmasının tesadüf olmadığına dikkat çeken Mezopotamya Hukukçular Derneği Eşbaşkanı Gülşen Özbek, bu yönetmeliğin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Özbek, "Muhbirliği" meşrulaştıracak yasanın meşruiyeti olmadan para karşılığında toplumu ayrıştıracak bu yasanın hukuk açısından kabul edilir bir yanın olmadığını söyledi. Özbek, şunları aktardı: "Yönetmelik eşitlik ilkesine de aykırıdır. Devlet halka 'Muhbirliği' dayatarak, toplum arasında büyük kırılmaların ve yaşanmasına sebebiyet verecek. Suçlu suçsuz denmeden ihbar edilebilecek. İsimlerinin de gizli kalacağı için herkes kendini bir baskı altında hissedecek. Yasa 'örgüt üyelerini, örgüt liderlerini' yakalamak için dese de aslında pratikte uygulaması böyle olmayacak. Kim olduğu bilinmeden herkes tehdit altında olabilecek. Herkes her an gözaltına alınma tehlikesi ile karşı karışa kalabilir." (diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.