Hevsel Bahçeleri'ndeki yapılaşma yeşili yok ediyor

Hevsel Bahçeleri'ndeki yapılaşma yeşili yok ediyor
Diyarbakır’ın simgesi olan Dicle Nehri, Hevsel Bahçeleri, Ongözlü Köprü ve Kırklar Dağı'na yönelik kıyım devam ediyor.

 Kentin hem besin kaynağı hem de akciğeri olan Hevsel Bahçesi'nin Fiskaya bölümünde inşa edilen kafe, yeşil alanı büyük oranda tahrip ederek kentin doğal dokusunu da bozuyor.

 

DİYARBAKIR’ın güney batısında Dicle Vadisi içinde yer alan 700 hektarlık Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır'ın yeşil alanıyla hem akciğeri, hem besin kaynağı, hem de simgesi konumunda. Dicle Nehri, Hevsel Bahçeleri, Ongözlü Köprü ve Kırklar Dağı birbirlerini tamamlarken, UNESCO miras listesine girmesi planlanan 8 bin yıllık Hevsel Bahçeleri'ne yönelik kıyım ise sürüyor. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yapımına devam edilen Dicle Vadi projesi 1. etap çalışmasının tamamlanması ile Hevsel Bahçeleri'nin Fiskaya bölümünde yer alan yeşil alan yok edilerek beton yığını haline getirilecek.

Yeşil alan beton yığınına çevrildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Dicle Vadisi Projesi'nin birinci etabı olarak bilinen "Fiskaya Şelalesi" projesi, 2011 yılının Mayıs ayında başladı, bugün tamamlanmak üzere. Büyükşehir Belediyesi'nin Dicle Vadisi Projesi 1. Etap bünyesinde, kent terası ve şelale ile aşağı kısımda oluşturulan gölet, kafe, seyir amfisi, çevre düzenlemeleri hayata geçireceği daha önce açıklanmıştı. Bu proje kapsamında 1095 m2'lik yeşil alan yok edilerek 2 katı ruhsatlı bir katı ise ruhsatsız olan ve kafe olarak kullanılacak bir iş yeri inşa edildi. Kafe binası 660 metrekare kapalı, 325 metrekare açık alana sahip iken, iş yerine ulaşım için 300 metrelik asfalt yol yapıldı. İşyerine çevreleyecek yüksek duvarlar inşa edilerek yeşil alan adeta bir beton yığınına çevrildi.

Belediye açıklama yapmadı

Konuya ilişkin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, resmi bir açıklamada bulunmazken, belediye yetkililerinden alınan gayri resmi bilgilere göre, cafenin Dicle Vadisi Projesi kapsamında inşa edildiği, alanda ağaç kesiminin yapılmadığı, aksine yeşillendirme çalışması yapıldığı iddia edildi.

Kıyım Kırklar Dağı ile başladı

Dicle Vadisi'ndeki ilk kıyım Kırklar Dağı ile başlatılmıştı. Hevsel Bahçeleri'nde yedi bin ağacın kesilmesi ile başlayan ikinci kıyımda ise, Dicle Üniversitesi Rektörlüğü ve Orman Bakanlığı'nın ortaklığında gerçekleşti. "Bataklık yapıyor" gerekçesi Hevsel Bahçesi'nde yedi bin ağaç kesilirken, yurttaşların günlerce süren tepkisinin ardından ağaç kıyımı durdurulmuştu. Kıyım'dan nasibini Dicle Nehri de aldı. Dicle vadisi içerisinde yer alan Dicle Nehri üzerinde 90 metre mesafe ile 3 Hidroelektrik santral (HES) inşası ve kum ocaklarının işletilmesi nehrin debisini büyük oranda azaltırken tarımsal arazileri de olumsuz yönde etkiliyor. (diha) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.