Hevsel’de kahreden görüntü

Hevsel’de kahreden görüntü
Tigris Haber Gazetesi, Dünya Kültür Mirası’ listesinde bulunan 7 bin yıllık Hevsel Bahçelerinde yaşanan ağaç katliamını görüntüledi.

 

Diyarbakır’ın nefes borusu Hevsel için UNESCO’nun nasıl bir adım atacağı merakla beklenirken, yetkililerden konuyla ilgili açıklama yapılmadı. Hafta sonu benzer bir görüntü tarihi on gözlü köprü de yaşanmıştı.

 

Diyarbakır’da tarih kıyımı sürüyor. Binlerce yıllık bir geçmişi olan tarihi on gözlü köprünün iki gözünün toprakla doldurulmasından fazla bir zaman geçmeden benzer bir görüntü de Hevsel bahçelerinde yaşandı.

Yerinde görüntüledik

Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni İlyas Akengin, usta gazeteciler Ramazan Yavuz ve Faruk Balıkçı ile birlikte kentin nefes borusu olan ve UNESCO’nun koruması altındaki Hevsel bahçelerinde geziye çıktı. Gezi sırasında gazeteciler ağaç katliamını görünce şoke oldular. Tablo karşısında Balıkçı ve Yavuz büyük bir üzüntüye kapılırken, gazetemiz, UNESCO’nun Dünya mirası listesinde bulunan Hevsel Bahçelerinde onlarca ağacın kesildiğini görüntüledi. Gazeteciler bir yandan bu durumu görüntülerken, diğer yandan UNESCO’nun koruması altındaki hevsel bahçelerinde marol ekimi yapan vatandaşlarla görüşerek bilgi almaya çalıştı.

 

GÖLGE OLMASIN DİYE AĞAÇ KESMİŞLER!

Bahçede marol ekimi yapan vatandaşlarla sohbet eden gazeteciler, ağaçların niçin ve kimler tarafından kesildiğini sordu. İsmini vermek istemeyen vatandaş, “Uzun süredir hevsel bahçesinde marol ekimi yapıyoruz. Bazı ağaçları biz kestik. Çünkü ağaçlar marol tarlasının üzerinde gölge yapıyordu ve marollar iyi yetişmiyordu. Ancak diğer ağaçların kimler ve niçin kesildiğini bilmiyoruz” yanıtını verdi.

YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO); tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırları içindeki Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri, Ocak ayında çıkan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile “Özel Proje Alanı” ilan etmişti. Aradan aylar geçmesine rağmen buradaki projelerin detaylarının ne olduğu bilinmezken, kentte bulunan bazı STK temsilcileri daha öncede ağaç kesiminin yapıldığı Hevsel bahçeleriyle ilgili durumu yargıya taşımıştı. Yapılan itirazlara ilişkin henüz bir cevap verilmedi.

KÖPRÜNÜN GÖZLERİNİ YETKİLİLER DOLDURDU

Bu arada hafta sonu on gözlü Köprü’nün iki gözünün doldurularak kapatılması ile ilgili tartışmalar da devam ediyor. Tarihi köprünün yanı başında bulunan çay bahçesinin işletmecileri Köprü’nün gözlerinin “yetkililerin” doldurduğunu iddia etti, yetkililerden ise konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

 

İlyas AKENGİN-özel

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.