Hevsel’de tilki kıyımı!

Hevsel’de tilki kıyımı!
Diyarbakır’daki hevsel bahçelerinde tilki kıyımı sürüyor. Tiki kıyımını görüntüleyen fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, “Özellikle tilkilerin silahla öldürülmesine bir anlam veremiyorum. Bu sevimli hayvanlara nasıl kıyılıyor” dedi.

Hevsel bahçelerinde yaşayan canlılarla ilgili olarak fotoğraflarıyla bilinen ve geçen yılın ortalarında bir tilki yuvasını keşfederek 3 tilki yavrusunu iki hafta süreyle gözleyip belgeleyen fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, Güven İslamoğlu’nun sunduğu çevre programında, bu tilkilerin öldürülmesine dikkat çekti.

hevsel.jpg

Uluslar arası fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum Süer, 2017 yılının şubat ayında, Hevsel bahçelerinin ortasında bir kızıl tilkinin öldürüldüğünü tesbit etmiş ve fotoğraflarıyla belgelemişti. Bu kez geçen ay, Yenikapı mezarlığının hemen yukarısında surların dibinde öldürülmüş bir tilki cesediyle karşılaştı. Süer, “Maalesef, bu iki öldürülme olayı sadece benim görebildiğim ve tesbit edebildiğim olaylar. Ben bu sayının daha fazla olduğuna inanıyorum. Çoğunu göremiyoruz.” Dedi.

Dicle nehrinin geçtiği ve Hevsel bahçelerinin de buluduğu vadinin sağı ve solunda sayıları az da olsa belli sayıda kızıl tilkinin yaşamını sürdürdüğünü belirten fotoğrafçı Mehmet Masum Süer, geçen yılın haziran ayında Hevsel bahçesinde keşfettiği bir tilki yuvasında yaşayan 3 yavru tilkiyi iki hafta süreyle izleyip belgelemiş ve kamuoyuyla paylaşmıştı. Süer’in bu paylaşımları, kamuoyunda ilgiyle karşılanmış ve sevindirici bulunmuştu.

Mehmet Masum Süer, Dicle vadisindeki hayvanların son yıllarda artan insan hareketinden olumsuz etkilendiğini belirterek şunları söyledi:

“Maalesef Hevsel bahçelerinde ve Dicle vadisindeki doğal yaşam, gerek yapılaşma ve gerekse insan hareketinin bu alanda artması yüzünden büyük bir tehdit altında bulunuyor. İlgili çevrelerce kısa zamanda mutlaka önlem alınması gerekir. Bahçelerde, On Gözlü Köprü çevresindeki kafelerde ve Kırklar Dağı gibi alanlarda insan hareketi son yıllarda çok arttı. Bu da bu alanda yaşayan tilki, balıkçıl, yaban ördeği ve diğer hayvan türlerinin korkup alandan uzaklaşmasına neden oluyor. Özellikle tilkilerin silahla öldürülmesine bir anlam veremiyorum. Bu sevimli hayvanlara nasıl kıyılıyor. Cesetlerini gördüğüm iki tilki de av tüfeğiyle vurularak parçalanmış ve orada bırakılmıştı. Belli ki öylesine ateş açılmış ve öldürülmüş…

hevsel2-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.