Hiç geçmeyen baş ağrınızın sebebi susuzluk olabilir

Hiç geçmeyen baş ağrınızın sebebi susuzluk olabilir
Diyarbakır’da bulunan Özel Genesis Hastanesinin deneyimli diyetisyeni Laleş Güzel, hiç geçmeyen baş ağrılarının sebebinin susuzluktan kaynaklanabileceğini ifade etti.

SU İÇMEK TEORİDE KALIYOR

Laleş Güzel “Su, insan yaşamı için oksijenden sonraki en önemli öğedir. Hep söylenir; "insan besin almadan haftalarca yaşayabilir ancak susuz birkaç gün tek yaşayabilir". Bunu herkes bilir, diğerine söyler, "aynen ya su içmek vücudumuz için çok önemlidir "diye karşılık verir diğeri. Ancak gördüğüm kadarıyla bunlar teoride kalıyor sadece, yani su içmenin ne kadar gerekli olduğunu biliriz, söyleriz ama su içmeyiz. Bu durumdan çok şikayetçiyim, herhalde bir şeyler eksik diye düşündüm, tamam su içmek vücut için gerekli ama neden? Ne yapar ki bu su vücudumuzda?

 

Öncelikle besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelerimize taşınması için olmazsa olmaz bir öğedir. Nasıl ki hepimiz gün içerisinde vücudumuza enerji sağlayabilmek için çeşitli besinler alıyorsak, bunların vücutta kullanılabilmesi için de suya gereksinim vardır. Bağırsakları en iyi çalıştıran maddedir. Zayıflamak için gelen hastalarımın genelinin kabızlıkla problemi vardır ve genelinin su tüketimi olması gereken miktarın altındadır. Unutulmamalıdır ki kabızlık sıkıntısı çeken bir insanın bu problemi aşmadan kilo vermesi zordur. Kilo kontrolünü sağlar, su midede tokluk hissi sağlar yani daha az porsiyonlarla doymamızı sağlar. Bunlar dışındaki bazı görevleri; kalp krizi ve felce karşı korur, düşünme başta olmak üzere bütün beyin fonksiyonları için bize güç verir, gebelikte sabah bulantılarını önler, yaşlılıkta bellek kaybının önlenmesine yardımcı olur, cildimizin sağlıklı ve güzel görünümlü olmasını sağlar, toksinlerden arınmaya yardımcı olur, cildimizi gençleştirir, erken yaşlanmasının önüne geçer, vücudun ısı dengesini sağlar” dedi.

 Dietisyen Laleş Güneş “Hücrelerimizin yaşamsal faaliyetlerini ve vücuttaki fonsiyonlarını gerçekleştirebilmeleri için suya ihtiyacımız vardır. İnsan vücudu günlük olarak deri yoluyla 500 mi, akciğerlerle 300 mi, böbreklerden idrarla 1500 mi ve bağırsaklarla 200 mi su yitirir. Bu miktarlar iklim, hastalık, hormon dengesi gibi nedenlerle değişiklik gösterir. Kaybolan miktarları yerine koymak için, susama hissi oluşmadan, her saat başı olacak şekilde günlük olarak 2.5 İt ya da 12- 13 bardak kadar su içmemiz gerekir. Çay, kahve gibi içecekler asla suyun yerini tutmaz. Çoğunda kafein vardır ve kafeinin su tutma gibi bir özelliği vardır, yani bunlar vücut depolarımızdan da su alır” dedi.

Haber: Dilek Sezer

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.