İcraat programı esnafta umut yarattı

İcraat programı esnafta umut yarattı
Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük icraat programı kapsamında kentteki esnaf kesiminin temsilcileriyle bir araya geldi.
Haber: Saffet AZBAY

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu,100 günlük icraat programının bölge esnafı üzerinde umut oluşturduğuna dikkat çekti, esnafın taleplerini rapor halinde Vali Güzeloğlu’na sundu.

 

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu öncülüğünde 100 günlük icraat programı çerçevesinde çalışma ve değerlendirme toplantısı yapılarak, Diyarbakır’ın daha iyi noktalara taşıma planları devam ederken, bu kez de kentteki esnaf kesiminin temsilcileriyle toplantı yapıldı. Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinaoğlu ve esnaf temsilcilerinin katıldığı toplantıda Ebedinoğlu, esnafların taleplerini içeren raporu Vali Güzeloğlu’na sundu. Toplantıda esnaf kesiminin bir çok alandaki sorunları da konuşularak bazı kararlar alındı.

“Çalışma Ve İş Şartları Gelişecek”

Esnaf ve sanatkarların mutluluğu, huzuru, kazancı ve bereketli kazancının artmasını hedefine doğru çalışmalarını başlattığını söyleyen Vali Güzeloğlu, esnafın özellikle çalışma ve iş şartlarının gelişmesi kamu yönetiminden beklentilerinin karşılanması ve onların insanlara daha nitelikli hizmet sunmasına dönük çalışmalarının tamamlanmasını hedeflediğini söyledi. Vali Güzeloğlu Diyarbakır’ın 100 günlük icraat programı çerçevesinde gelişeceğini belirterek, “Biz esnafı sadece bir helal kazancını emeğiyle yapan, bu anlamda faaliyet gören bir vatandaşımız olması ötesinde aynı zamanda ülkemizin birlik ve beraberliğini harcı ve çimentosu olan bir meslek mensubu olarak görüyoruz. Bugün aynı zamanda esnaf 100 bine yakın istihdamı Diyarbakır sınıflarında ve 17 ilçesinde gerçekleştiren bir büyük sosyal barışa ve ekonomik alana katkı koyan bir kesimin adıdır.

 

“Kalkınma İçin Üzerimize Düşeni Yapacağız”

Bugün özellikle Cumhurbaşkanımızın yeni geçtiğimiz Cumhurbaşkanı hükümet sistemi sonrasında açıkladığı 100 günlük icraat programı çerçevesinde ilimizde bu programın yansımaları ekonomik sosyal ve toplumsal kalkınmanın sağlıkta ve hızla sağlanması, bu programın insanımıza aş, iş, istihdam ve gelişme olarak dönmesine dönük bir yoğun çaba içerindeyiz. İl olarak bize düşeni yapmak sorumluluklarımızı yerine getirmek ve yüz günlük icraat programı kapsamında aynı doğrultuda heyecanla Diyarbakır’ı geleceğe taşımak azmindeyiz” dedi.

“Türkiye’ye Karşı Ekonomik Saldırı Var”

Türkiye bir ekonomik kuşatılmışlığın bir ekonomik saldırının ve doğrudan varlık değerlerinin yok olmasını amaçlayan uluslararası bir manipülasyonun konusu olduğunu aktaran Vali Güzeloğlu, “Tam bağımsızlık, ekonomik bağımsızlıkta mümkündür. Bizim bu konuda ne geri duracak nede bu baskılara boyun eğecek hiçbir duruşumuz olamaz. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milleti bu kararlılığı sergilemektedir. Onurundan vermeyen asla taviz kabul etmeyen bir duruşu sergiliyoruz. Şuanda Türkiye ekonomisinin kuşatılmasında en büyük gücümüz birlik ve beraberliğimiz” diye konuştu.

 “Bu Program Bölgede Heyecan Yarattı”

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu,geçmiş yıllarda bölgede yaşanan olaylardan dolayı esnafın ve bölge halkının tarihin en ağır tahribatını yaşadığına dikkat çekerek,yüzlerce esnafın ,iflas ettiğini ve binlerce esnafın da borç batağına girdiğini kaydetti. Son bir yılda sağlanan huzur ortamı ile beraber esnafın toparlanarak yeni iş yerlerinin açıldığını ifade eden Ebedinoğlu,100 günlük icraat programının da gelecek adına bölgede heyecan yarattığını dile getirdi. Bu programın başarılı olması için ellerinden geleni yapacaklarının da altını çizen Ebedinoğlu,son günlerde ülke üzerinde oynanan finansal ve ekonomik oyunlara da atıfta bulunarak bu süreci birlik ve beraberlik ruhuyla atlatacaklarını söyledi.

Vali Güzeloğlu’na Övgü

Vali Güzeloğlu’nun olumlu yöndeki yaklaşımına sevindiklerini belirten Ebedinoğlu,” “100 günlük icraat programı nedeniyle ilgili bu çalışmalarımız bizlere büyük bir heyecan kattı. Bu çalışma geleceğimiz ile ilgili gerek esnaf ve sanatkarlarımızın gerek kente yapılacak olan projeler bize büyük bir motivasyon sağladı. İnanıyorum ki bu yapılan özel çalışmalarınız sizin gibi bir valimizin esnaf babası önderliğinde daha da büyük yerlere götürecek ilimizi ve esnafımızı. Bizler bu inançla bu tür programları ve projeleri hem paylaşıp hem de en büyük destekçisi olacağımızı belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Ebedinoğlu’nun Vali Güzeloğlu’na sunduğu raporda esnafın talepleri yer alıyor.

İşte o rapordan önemli maddeler;

Bölgemiz Esnaf Ve Sanatkârının Durumu

Bölgede ki ve ilimizdeki huzur ortamını giderek artması Merkez Sur ilçemizin yeniden imarı (Özellikle Hz.Süleyman Camisinin çevresi ile 10 Gözlü Köprü çevresinin (Dicle Vadisi Projesinin 1.Etabı)) ilimizde turizm sektörünün yeniden canlanması yönünde umut vaat etmektedir.

Gerek bölgemizde ve gerekse bölgemiz dışında bulunan sanayici ve iş adamlarının bölgemize yeniden yatırım yapabilmelerini sağlamak için kalıcı bir barış ve huzur ortamına ihtiyaç bulunmaktadır. Huzur ve barış ortamının yeniden tesisi için, sadece güvenlik boyutu ile değil, ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla da sorunun çözümü konusunda acilen düzenlemelere gidilmelidir.

Ülkemiz üzerinde oynanan ekonomik oyunlar ve saldırıların giderek artığı bu dönemde ekonomimizin sağlam temeller üzerine kurulması için ilimiz başta olmak üzere bölgemizde üretime dayalı Esnaf ve Tüccarlarımızın acilen desteklenmesiyle kısa sürede güçlü bir ekonomiye dönüşeceğine bu noktada bu dönemde üretime dayalı acil destek paketlerinin açıklanması gerekmektedir.

Sorunlar Ve Talepler

Meslek odalarımız ile esnaf ve sanatkârlarımızın yaşadığı sorunlar ve taleplerimiz aşağıya çıkarılmıştır.

5362 sayılı Kanunun Eksik ve Aksayan Yönlerinin Yeniden Düzenlenmesi:

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun uygulanmasında pek çok sorunla karşılaşıldığından eksik ve aksayan yönlerinin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Esnaf ve Sanatkârın teşkilat yapısını güçlendirecek ve uygulamadan kaynaklanan sorunları çözecek gerekli yasal değişiklikler yapılmalıdır.

1- Esnaf ve Sanatkârların kayıt dışı faaliyette bulunmasının önüne geçebilmek, tacir ve esnaf-sanatkâr açısından Kanun önünde eşitlik sağlamak için; ticari defter tasdiklerinde Ticaret Sicil Memurlarına tanınan yetkinin kaldırılarak, tasdik yetkisinin sadece noterlere tanınması ve noterlerce yapılan ticari defter tasdiklerinde sicil

tasdiknamesinin istenmesinin zorunlu hale getirilmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.

2- Sektörde var olan haksız rekabetin ortadan kaldırılması, Esnaf ve Sanatkârların pazar kaybının önlenebilmesi, iç ve dış pazardaki rekabet güçlerinin arttırılabilmesi için; perakende sektörünün çalışma şartları, yeni işyerlerinin açılış ve kapanışına ilişkin kurallar ile çalışma süreleri konusunda ve ayrıca alışveriş merkezleri, büyük mağaza ve zincir mağazaların günlük çalışma süreleri 10 saatle sınırlandırılarak, Pazar günleri kapalı olmalarının sağlanması konularında yasal düzenleme yapılmalıdır.

3- Maliye Bakanlığı tarafından kullanılan altı basamaklı NACE Rev.2 faaliyet listesinin tüm kurumların kullanımına uygun hale getirilmesi ve gerekli güncellemelerin yapılması konusunda yasal düzenleme yapılmalıdır.

4- Esnaf ve Sanatkârlarımızın uluslararası arenada ticari faaliyetlerini geliştirmeleri, uluslararası fuarlara ve etkinliklere katılmalarının önünde önemli bir engel olan vize sorununun çözümü konusunda düzenlemeye gidilmelidir.

Finansal Talepler

1- 2017 Yılının başlarında 65. Hükümet tarafından çıkarılan KOSGEB destekli, ilk yılı ödemesiz üç yıl vadeli 50.000-TL’lik faizsiz krediye binlerce üyemiz başvurmuş, ancak başvuranların en az yarısının başvurusu kabul edilmemiş, başvuruları kabul edilenlerinde 50.000-TL’lik başvuru limitleri 20.000-TL’ye çekilmiştir. Bankalar tarafından da 20.000-TL’lik kredinin verilmemesi için de esnaf ve sanatkârlarımıza her türlü engel çıkarılmıştır. Esnaf ve sanatkârlarımızın maruz kaldıkları bu haksızlığı telafi etmek için, Hükümetimizce biran evvel ilk yılı ödemesiz en az beş yıl vadeli 50.000-TL alt limitli faizsiz kredi çıkarılarak, bankalarca uygulanan prosedürlerin de azaltılması yönünde düzenleme yapılmalıdır.

2- KOSGEB’in 50.000TL’lik Girişimcilik kredisi tutarı mal ve malzeme alımını da kapsayarak limiti 150.000TL’ye çıkarılmalı, esnaf ve sanatkârlarımızın bu krediden yeterince faydalanabilmesi için şartlar biraz daha esnek hale getirilmelidir.

3- Yine 65. Hükümetin 2016 yılında açıkladığı Ekonomik Pakette yer alan ticari araç sahiplerinden ÖTV alınmaması olumlu karşılanmış, KDV’nin de alınmaması ve akaryakıtta indirim taleplerimizin karşılanmasıyla ticari araç sahibi esnaflarımızın talepleri tamamiyle yerine getirilmiş olacaktır.

4- Kamu bankalarınca KGF kefaletiyle tahsis edilecek Can Suyu Kredileri benzeri, düşük faizli kredi paketleri hazırlanmalıdır.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden Taleplerimiz

1- İlimizde kayıt dışı esnafın yüksek oranda olması nedeniyle, kayıtlı esnafımız haksız rekabete maruz kalmaktadır. Bu konudaki denetim eksikliği biran evvel giderilmelidir.

2- İşyeri Açma Ruhsatı olmayan esnafların ruhsatlandırma işlemleri biran evvel yapılmalıdır.Üretim yapan firmaların ruhsat alımı esnasında her türlü destek ve kolaylık sağlanmalıdır.

3- Bazı esnaflarımızca (Fırın, Lokanta, Tatlı, Kahvehane, Cafe İşletmecileri v.b.) fiyat tarifelerine uyulmamaktadır. Buda halkımız ve esnaflarımız arasında şikayet konusu olmaktadır. Bu konuda denetimlerin yapılması önem arz etmektedir.

4- BİM, ŞOK, A 101 gibi marketler genellikle aynı güzergah üzerinde olup, sayısal fazlalıkları anımsanmayacak derecede yüksektir. Bakkal, market, kasap gibi üyelerimiz bu haksız rekabete direnememektedir. Bu konuda acilen düzenlemeye gidilmelidir.

5- İl ve ilçe merkezlerinde yeni AVM’lerin kurulmasına izin verilmemelidir.

6-KSS’ler (Sanayi Siteleri) büyük önem arz etmekte olup şehir merkezinde bulunan tüm sanayici ve üretici esnaflarımızın acilen yeni KSS alanlarının oluşturulup taşınmaları

sağlanmalıdır. Mevcut bulunan KSS alanlarının alt yapı sorunları ve üst yapı sorunları bir an önce halledilebilmesi büyük önem arz etmektedir.

Vergi Dairelerinden Taleplerimiz

1- Kayıtlı esnaflarımızın maruz kaldıkları haksız rekabetin önüne geçebilmek için, vergi kaydı olmayan esnaflar biran evvel kayıt altına alınmalıdır.

2- Aynı işyerinde bir mesleğe ait vergi kaydı olmasına rağmen birden fazla meslekte faaliyet gösterilmektedir. Bu konuda gerekli denetimlerin yapılması önem arz etmektedir.

İl Sağlık Müdürlüğünden Taleplerimiz

1- Hijyen belgelerinin yeterli sayıda olmaması esnaf ve halkımızca şikayet konusu olmaktadır. Bu konuda gerekli denetimler yapılmalıdır.

2- Yetki belgesi (Diploma, ustalık belgesi gibi) olup olmadığı konusunda kontroller yapılmalıdır.

3- Özellikle Güzellik Salonu İşletmecilerimizin kullanmış oldukları cihazlar ile ilgili denetimler sıklıkla yapılmalıdır.

Çıraklık ve Mesleki Eğitim Merkezinden Taleplerimiz

1- Çıraklık Mesleki Eğitim Merkezleri amacına uygun faaliyet göstermemektedir. Amaca uygun faaliyet göstermeleri sağlanmalıdır.

2- Çıraklık Mesleki Eğitim Merkezlerinde branş öğretmenleri eksiği bulunmaktadır. Bu eksiklikler biran evvel giderilmelidir.

3- Çıraklık Mesleki Eğitim Merkezlerinde uygulanan mevzuat ihtiyaca cevap verememektedir. Mevzuatın günümüz şartlarına göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Bu konuda meslek odalarımızdan destek alınmalıdır.

4- 3308 sayılı Kanun kapsamında yürütülen çıraklık ve kalfalık eğitimlerinin birleştirilerek toplam eğitim sürelerinin en az 6 ay ve en fazla 3 yıl olarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Diğer Taleplerimiz

1- Esnaf ve sanatkârlarımızın günün ihtiyaçlarına uygun modern ve teknik şartlara haiz birer işyerine sahip olmalarını sağlayabilmek, mesleki gelişmelerini sağlayabilmek, teknik bilgi ve tecrübelerini artırmak, modern imalat yöntemlerinden faydalandırmak, işbirliği ve ihtisaslaşmalarını sağlamak ve toplumun genel hizmetlerini karşılayacak tesisleri içine alabilecek meslek sitelerinin kurulması sağlanmalıdır.

2- Esnaf ve Sanatkârlarımızın kalifiye eleman ihtiyacının karşılanabilmesi için, İlimiz Şanlıurfa yolu üzerinde bulunan İŞGEM binasının Birliğimize tahsis edilip, meslek lisesine dönüştürülmesi konusunda düzenleme yapılmalıdır.

3- Yeni organize sanayi bölgesinde esnaflarımıza da yer verilmelidir.

4- Esnaf ve sanatkârlarımızın uygun koşullarda ev sahibi olabilmelerini sağlamak üzere TOKİ’ye talebimiz olmuştu. TOKİ tarafından bu talebimiz sonuçlandırılmış ancak,gerek daire fiyatları gerek vade ve gerekse kat bazında esnaf ve sanatkârlarımız için uygun koşullar sunulmamıştır. TOKİ’nin esnaf ve sanatkârlarımızın ödeme koşullarını yeniden değerlendirip, uygun fiyata ve vadeye göre en az 500 konutu esnaf ve sanatkârlarımıza tahsis etmesi sağlanmalıdır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.