İHD: Barış istemek suç değildir

İHD: Barış istemek suç değildir
Diyarbakır İHD'de kayıplar için 468'inci eylem bugün yapıldı.

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eyleminin 468’incisi gerçekleştirildi. Eylemde, 1993 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ercan Us’un faillerinin bulunup cezalandırılması talep edildi. İHD Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirilen eyleme İHD Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri, kayıp yakınları, barış anneleri ve insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde, 1993 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde silahlı saldırı sonucu katledilen Ercan Us’un faillerinin bulunup cezalandırılmasını talep etti.

Oturma eyleminde bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube yöneticisi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, faillerin bulunması mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Örhan, “Bu insanları kaybedenler, vahşi şekilde bu insanların hayatlarına son verenler, elini kolunu sallayarak toplum içinde gezmeye devam etmedirler. Her defasında söyledik, yineliyoruz. Bu kayıp yakınları olarak ‘Hakikatlerin Araştırılması’ komisyonunun kurulmasını istiyoruz. Ağırlıklı olarak 90’lı yıllarda işlenen bu cinayetlerin aydınlatılması gerekmektedir. Çünkü, delillerimiz, ispatlarımız var. Ailelerin elinde belgeler var, şahitler var. Bunlar yargı makamlarına verildi. Ancak bu zamana dek görülen davalar, zamanaşımına uğratıldı” diye konuştu. Cezaevlerinde insan hakları ihlallerinin yaşandığına da değinen Örhan, işkence ve kötü muamele ve diğer hak ihlalleri konusunda mahpusların yakınları tarafından kendilerine şikâyetlerde bulunulduğunu söyledi. Örhan, yetkililere cezaevlerindeki koşulların iyileştirilmesi ve ihlallerin önlenmesi çağrısında bulundu.

‘ANNELERİN SESİ OLMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Savaşa karşı barış istemenin bir insan hakkı olduğunu söyleyen Örhan, “Bir anne hiçbir şekilde evladının tırnağının kanamasını istemez. Hiçbir anne diğer bir annenin yüreğinin yanmasını istemez. Biz de insan hakları savunucuları olarak bu annelerin sesi olmaya çalışıyoruz. Barış istemek suç değildir!” diye konuştu. Örhan’ın ardından İHD Diyarbakır Şube yöneticisi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın, 6 Ocak 1993 tarihinde Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde silahlı saldırı sonucu katledilen Ercan Us’un hikayesini anlattı.

Yapılan açıklamanın ardından kayıp yakınları, beş dakikalık oturma eyleminde bulundu. (DUVAR)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.