İklim değişikliği ile mücadelede akıllı teknolojiler

İklim değişikliği ile mücadelede akıllı teknolojiler
 Özel Haber
D.Ü. Ziraat F. Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Denli'nin liderliğindeki ve Dicle Üniversitesi'nin ilk AB projesi olan "Yükseköğretimde Akıllı Teknoloji İle Yeşil Hayvancılık (Erasmus+ KA220 GLISTEN)" projesinin açılış toplantısı Dicle Üniversitesi'nde yapıldı.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Dicle Üniversitesinin koordinatör olarak yer aldığı projenin İspanya, İtalya ve Slovakya’daki üniversitelerden ortakları bulunmaktadır. Proje ortağı ülkelerden 8 akademisyenin katıldığı toplantıda, proje tanıtımı ve uluslararası iş birliği olanakları tartışıldı.

iklim-degisikligi-1.jpg

Sera gazının azaltılması bizleri geleceğe taşıyacaktır

iklim-degisikligi-4.jpg

Toplantıda Dicle Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Kadir TURAN projenin uluslararasılaşma açısından önemine değinerek Ziraat Fakültesi dekanlığına ve araştırmacılara başarılar diledi. Programda konuşan Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Turan, Ziraat Fakültesinin en aktif ve ilgili fakültelerimizden olduğunu ve Erasmus programlarının bireylerin öğrenmesini aktif şekilde sağlayarak üniversitelerimizi ileriye taşıyacağını kaydetti. Sera gazı salınımının azalmasının bizleri yaşanabilir bir geleceğe taşıyacağını belirten Prof. Dr. Kadir Turan projenin başarılı olması temennisinde bulundu.

Proje ortağı AB üniversitelerinin temsilcileri Prof. Dr. Francisco Perez, Prof. Dr. Acille Schiavona, Dr. JoannaTery, Dr. Eva Mixtajova birer konuşma yaptılar.

Doğal yaşam için uluslararası işbirliği

iklim-degisikligi-2.jpg

Dicle üniversitesindeki başarılı proje çalışmaları ile bilinen Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Denli proje hakkında genel bilgiler verdi. Daha önce yerel kalkınma ve bilinçlendirmeye yönelik, iyi tarım uygulamaları, organik hayvancılık, organik yem üretimi ve gıdalardan doğal pigment üretimi gibi birçok projeyi başarıyla yürüten Prof. Denli, dünya genelinde karşılaşılan ortak global sorunlar ile mücadelede uluslararası iş birliğinin önemli olduğunu, bu yüzden proje kapsamında AB ülkelerinin en iyi üniversiteleri ile çalıştıklarını ifade etti.

iklim-degisikligi-3.jpg

Prof. Dr. Denli bu proje kapsamında gençler ve tarımsal üretimde çalışan bireylerin iklim değişikliği hakkındaki bilgi düzeylerini artırmak, farkındalık yaratmak ve iklim değişikliği ile mücadelede yeni akıllı tarım teknolojilerinin kullanımını teşvik etmek için bir dizi strateji ve aktivite uygulayacaklarını ifade etti. Proje kapsamında 5 genç araştırmacı AB ortak ülkelerdeki üniversitelerde bir ay süreyle öğrenim görecektir.

Yeşil bir gelecek için

Projenin daha yeşil bir geleceğe yol açacağını, iklim değişikliğiyle mücadeleye önemli katkılar sunacağını belirten Prof. Dr. Muzaffer Denli, Akıllı uygulamaların da bu alanda kullanılmasının yenilikçi yönünün öneminden bahsetti. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında tasarlanan projenin sektörde önemli yer tutan sera gazı salınımının azalmasına katkı sunacağını belirterek, proje kapsamında bu alanda çalışacak genç araştırmacıların yetiştirileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.