Şahin DOĞAN

Şahin DOĞAN

İKTİDAR SAVAŞININ YANSIMASI

İKTİDAR SAVAŞININ YANSIMASI

İktidarla-cemaat arasındaki ilişkiler sözlü düellolar artık açık bir çatışmaya dönüştü. Bir süredir devam eden kaset ve dosyaların bir kısmının kapağı açılarak ortaya atıldı. Elde tutulan dosyalar dershane tartışmalarından sonra  çatışmalar bir üst evreye çıkarıldı. Eskiden beri iktidar –muhalefet güçlerinin  birbirlerine karşı hamle yapabilmek için dosyalar hazırladıkları bilinmektedir. Yeri ve zamanı geldikçe karşılıklı dosyalar gereği yapılmak üzere ifşa edilmektedir.

              Cemaat iktidar ittifakı niçin bozuldu?

Her iktidarın bir sonu vardır.Her başlangıçla aynı zamanda  sona doğru da bir adım atılmış olur.

              Birden fazla dosya açılmıştır. Kılıçlar uzun zamandır bileniyordu. Şimdi kılıçların çekilmesine karar verildi.Siyasi restleşmeyle birlikte yolsuzluk dosyaları da açıldı.Bu gelişmelere hayret eden yok, hukuk devleti olamamanın sonuçları olduğunu herkes görüyor. Devlet vesayet güçlerinden kurtulamıyor. Biri bertaraf edilse bile başkaları yerini dolduruyor.Çünkü; iktidara gelenler ya birine dayanıyor yada yenisi oluşturuluyor. Böyle olunca da , kendini çok güçlü hisseden iktidarlar bile dosya savaşlarına hedefi olmaktan kurtulamıyor.

      Bakanoğullarının ,bürokratların da içinde bulunduğu TC’nin en önemli polisiye  operasyonu yapılıyor. Böylesi genişlikte bir operasyondan başbakanın bilgisi dahi olamıyor. İlginç bir gelişme.Bu operasyonun düğmesine kimler yada hangi güçlerce basıldı. Sadece dersaneler sorunundan dolayı iktidarın yanında kendini örgütleyen ve gittikçe güçlenen cemaat olmasa gerek. Cemaat sadece olayların görünen yüzü.

Operasyonu olduğundan da ilginç kılan, iktidarı yöneten koltuk,  makam sahibi babaların, çocukları ciddi iddialarla gözaltına alınıyor. Yoksa iktidara ciddi ve son uyarı mı yapılıyor? Bekletilen dosyaların tam da yerel seçim öngününde açılması anlamlı. Mağduriyetle, hak hukuk söylemleriyle iktidara gelenlerin önceki yönetimlerden esasta bir farkı olmadı.

 

 İddiaların peşpeşe sıralandığı bu operasyonun arka planında BaşbakanTayyip Erdoğan  iktidarının dış politikasının yarattığı rahatsızlıkların olduğunu da görmek gerekir. Mısır, Irak, Suriye ve İran’a dönük politikalarının yarattığı rahatsızlıkların bu gelişmelerdeki rolü önemlidir.

       Yaşadığımız ve şahit olduğumuz  benzeri gelişmelerinin çözümü demokratikleşmeden, sistemin arınmasından. Şeffaflıktan, tarihsel toplumsal gerçekliklerle yüzleşmekten ve  barışı gerçekleştirmekten geçmektedir.  Yapı demokratik bir hukuk devleti değil ise,  her türlü sürprizi  iktidarlar da  beklemelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şahin DOĞAN Arşivi
SON YAZILAR