İlk Roman gazetesi “Gazetem 8 Nisan” çıkıyor

İlk Roman gazetesi “Gazetem 8 Nisan” çıkıyor
Roman yurttaşların sıkıntılarını, beklentilerini, sorunlarına yönelik çözüm önerilerini aktarmayı hedefleyen "Gazetem 8 Nisan" yayın hayatına başlıyor

Siyasetin tepesinden "9/8" magazine kadar Romanları anlatacak olan gazete Romanlara yönelik toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

İZMİR - Yaşamın her alanında olduğu gibi medyada da görülmeyen, kenara itilen, aşağılanan, olumsuz haberlerle anılan yada nefret söylemine maruz kalan Romanlar, kendi görünürlüklerini sağlamak ve seslerini duyurmak için harekete geçti. Romanlarla ilgili siyasetten magazine her gelişme ve gündemi takip edecek olan "Gazetem 8 Nisan" yakın zaman içerisinde yayın hayatına yeni bir renk katarak, dahil olacak. Adını 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nden alan gazete İzmir merkezli olarak İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır'ın girişimiyle kuruldu.  Amatör muhabirlik yapan gönüllü Roman çocukları ile bazı yerel gazete çalışanlarının destek verdiği "Gazetem 8 Nisan" ile amaçlanan, Romanlara yönelik toplumsal farkındalık yaratmak. 4'ü renkli olmak üzere 8 sayfadan oluşan, 10 bin baskıyla yayın hayatına başlayacak gazeteden elde edilecek gelir Roman çocuklarının eğitimine ayrılacak. 15 günde bir yayımlanacak olan gazeteye ilişkin İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır konuştu.

“Dünya romanlar gününün algısını yaratmak”

Gazetenin önümüzdeki bir kaç gün içerisinde yayın hayatına başlayacağını ifade eden Cıstır, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü algısının Türkiye'de yeterince oluşmadığı gerçeğinden esinlenerek, adını Gazetem 8 Nisan olarak koydukları gazete ile algı oluşturmaya, sorunlarını gündemde tutmaya yönelik haberler yaparken çözüm önerilerini de ortaya koymayı amaçladıklarını söyledi.

“Konseptimiz farkına varılması ile farkındalık”

Genel ve yerel siyasi haberler ile birlikte Romanlar ile ilgili olumlu çalışmaları ve sosyal politika eksikliklerini de sorgulayarak gündeme getireceklerini anlatan Cıstır, "Entegre bir habercilik yapmaya çalışacağız. Konseptimiz farkına varılması ile farkındalık üzerine olacak. 9/8 magazin köşemizde, Romanların düğünleri mutluluk hikayelerini aktarcağız" dedi.

Tüm dünya çingeneleri...

Suriye Romanlarının yaşadığı mağduriyetten, Dom Romanlarının uğradığı ayrımcılığa, siyasi iktidardan muhalefete ve yerel yönetimlere kadar Romanlarla ilgili olumlu-olumsuz tüm konu ve gündemleri ele alırken "Nasırı olanın nasırına basmak şiarımız olacak" diyen Cıstır, toplumun her katmanından destek beklediklerini söyledi. (diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.