"İMAR BARIŞI İLE VATANDAŞLARIN TAŞINMAZLARI DEĞER KAZANACAK "

"İMAR BARIŞI İLE VATANDAŞLARIN TAŞINMAZLARI DEĞER KAZANACAK "
İnşaat Mühendisi Muhammed Salih Eroğlu, "Vatandaşların taşınmazları ciddi bir şekilde değer kazanacak ve alıcılar bu daireler için kredi kullanabilecektir." dedi.

İmar barışı ile ilgili çalışmalar yürüten Eroğlu, yaptığı açıklamada, "İmar Barışı'nın, imar mevzuatlarına veya kanuna aykırı yapılmış, yapı kullanım belgesi almamış veya yapı kullanım izin belgesi aldıktan sonra ruhsat veya eklerine aykırı ilaveler yapmış yapıların bazı yasal haklar ile kullanım olanağı sağlayan yeni bir yasal düzenleme olduğunu söyledi.

Kat mülkiyeti kurulmadığı için birçok binanın gerçek değerinin altında satışa sunulduğunu işaret eden Eroğlu, "Aftan yararlanan vatandaşların taşınmazları ciddi bir şekilde değer kazanacak ve alıcılar bu daireler için kredi kullanabilecektir. Kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulduğu için bina, teminat, ipotek veya her türlü bankacılık işlemlerinde değerlendirmeye alınabilecektir. İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecektir. Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacaktır." şeklinde konuştu.

Eroğlu, 31 Aralık 2017'den önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı sahipleri imar affından yararlanabileceklerini belirterek, "Tamamı ya da bir kısmı kaçak yapılar, izne tabi olmayan tüm gayrimenkuller imar affı kapsamına girmektedir. Kaba inşaat bitmiş ve ince işçilikler devam ediyorsa bu yapı sahipleri de yararlanabilir. Ancak Aralık sonu itibari ile temeli atılıp bırakılan yapılar kapsam dışında olacaklar." ifadelerini kullandı.

Yapı Kayıt Belgesinin alınması için vatandaşların kendi rızasıyla müracaatı ve kendi beyanının esas alınacağını belirten  Eroğlu, müracaatların e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılacağını işaret etti.

Elde edilen gelirin deprem ve afet risklerine hazırlık kapsamında ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere bütçeye gelir olarak kaydedileceğini dile getiren Eroğlu, bu kapsamda kentsel dönüşüm çalışması yürüten belediyelere yüzde yüz yerli inşaat malzemelerini tercih ettikleri takdirde, sıfır faizli kredi imkanının sağlanacağını aktardı.

Yapı Kayıt Belgesi almak için yapılan başvuruda dikkat edilmesi gereken en önemli hususun beyan formunun doldurulması olduğunu vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda yanlış veya yalan beyanda bulunan kişilerin ödedikleri paralar yanacak ve Yapı Kayıt Belgesi alma imkanını kaybetmiş olacaklardır. Bundan dolayı müracaatta yapıya ilişkin bilgilerin doğru girilmesi gerekmektedir. Tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösteren proje istenecek ve bu projenin Yapı Kayıt Belgesindeki bilgilerle uyumlu olması aranacaktır.(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.