İmar planlarında büyük değişiklik

İmar planlarında büyük değişiklik
"Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği" ile birlikte yeşil alanların yapılaşmaya açılması ve siluetin korunmasında son sözü bakanlık söyleyecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  hazırlanan "Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeyle birlikte yeşil alanların yapılaşmaya açılması ve siluetin korunmasında son sözü bakanlık söyleyecek. Düzenlemeyle ayrıca, imar planı ve dikey yapılaşmaya yönelik plan değişiklikleri zorlaştırılacak, plan değişikliklerine yeni sınırlandırmalar getirilecek.

Yerel yönetimler alt kademe imar planlarını yaparken sadece bir üst kademedeki çevre düzeni plan kararlarına uyacak. Böylece plan kademelenmesi netleşecek ve süreç kısalacak.

Tarihi doku korunacak, dokuyu olumsuz etkileyecek plan değişikliği yapılamayacak

Yönetmeliğin yürürlülüğe girmesiyle planlar, doğal, tarihi ve kültürel değerlerin korunma ve kullanma dengesini sağlayacak şekilde yapılacak. Ayrıca, sit alanlarında yapılacak koruma amaçlı imar planlarında tarihi çevre, geleneksel doku, kültürel ve doğal miras, sokak dokusunun korunmasına yönelik araştırmalar yapılacak. Koruma amaçlı imar planlarında, sit alanının bütününü olumsuz etkileyecek, değerleri bozacak veya yok edecek, geleneksel dokuyu olumsuz etkileyecek plan değişikliği yapılamayacak.

Anket ve kamuoyu yoklaması yapılacak

Plan yapmaya yetkili bakanlıklar veya yerel yönetimler, plan türüne göre anket, kamuoyu yoklaması ve araştırması, toplantı, çalıştay, internet ortamında duyuru ve bilgilendirme gibi yöntemler kullanılarak kurum ve kuruluşlarla ilgili tarafların görüşlerini alacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.