İmplant sonrası bekleme süresi

İmplant sonrası bekleme süresi
Diş hekimi Doç. Dr. Tosun Tosun, implant sonrası bekleme süresiyle ilgili detaylı bilgi verdi.

Günümüzde implant yerleştirildikten sonra kemiğe kaynaşmayı beklediğimiz iyileşme süresi açısından üç tip uygulama yapılmaktadır:

HEMEN YÜKLEME

İmplant üzerine geçici kuron veya köprü ile hemen fonksiyona sokulur ve yumuşak doku iyileşmesinin erken dönemde gerçekleşmesi hedeflenir ve 6. haftada ölçü alarak asıl protezi yapılır; hemen yükleme uygulamasının yapılabilmesi için uzun boy ve geniş çapta implant kullanımının gerçekleştirilmesi, yoğun bir kemik zemini ve implantın da yüksek tork ile yerleştirilmiş olması gerekiyor;

ERKEN YÜKLEME

implant yerleştirildikten sonra yerleştirme tork değerine göre 4 veya 6 hafta beklenip daha sonra ölçü alınarak protez yapılır, bu süreçte hastaya geçici dişler imal edilerek dişsiz kalmaması sağlanır.

GECİKMİŞ YÜKLEME

3-6 aylık iyileşme sürelerini ön gören tedavi konsepti. Giderek azalan oranda kullanılmaktadır.

DİŞSİZLİK TİPİNE GÖRE TEDAVİ

İmplant tedavi adayları üç kategoride değerlendirilirler ve bu kategorilerde farklı kriterlere göre uygulamalar yapılır:

A-Tek diş eksikliği tedavisi: çenede eksik olan her tek diş yerine bir adet implant yapılabilir. Alternatif tedavi ön ve arkadaki birer dişin küçültülerek üç üyeli bir köprü yapmaktır. Ancak kullanım süreleri kıyaslandığında implantı hayat boyu kullanabilirsiniz, köprünün ise ortalama 12 yıllık bir ömrü vardır. Ayrıca implant yapıldığında ön ve arka dişler doğal halleri ile korunmuş olurlar.

B-Kısmi diş eksikliği: Kısmi dişsizlikte de tek dişlerde olduğu gibi uygulama iki seçenek dahilinde yapılabilir.

C-Tam dişsizlik tedavisi: Alt ve üst çenelerden herhangi birinde hiç diş olmadığı zaman çene başına en az 4 adet implant ile sabit protez yapılabilir. Ancak erken veya geç dönemlerde ortaya çıkabilecek implant kayıplarının tedavi planını etkilememesi için sayının daha fazla olması tercih edilir ve genellikle 6 adet, bazen 8 ve 10 adet implant ile yapılan uygulamalar da vardır. İmplant sayısını artırmak proteze gelen yükleri daha çok dayanağa yaymak ve dayanaklar etrafındaki kemikte erime olmasını engellemeye yöneliktir. Dayanak sayısını fazla tutmanın bir diğer gereği çene kemiğinin anatomik özelliği sebebiyle bazı vakalarda uzun boyda implant kullanamama durumudur; kısa implantlar kullanılmak durumunda daynak sayısını artırarak denge kurulmaya çalışılır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.