'İmralı ile Kandil arasına bir hattın kurulması elzemdir'

'İmralı ile Kandil arasına bir hattın kurulması elzemdir'
Gazeteci Çetiner Çetin, "Ne Öcalan'sız ne de BDP'siz bir çözüm mümkün görünmüyor. Türkiye artık İmralı'da yeni görüşmelere açık olmalıdır. Gerekirse İmralı ile Kandil arasında bir hattın kurulması elzemdir" dedi.

Açık Toplum Vakfı, Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ve Chrest Vakfı desteğiyle, Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen "Kürtler Barış, Demokrasi ve Çözüm Modellerini Tartışıyor" konulu konferans ikinci gün oturumu öğleden sonraki bölümle devam etti. Konferansın öğleden sonraki oturumunda konuşan, KYB Parti Sözcüsü Azad Jundiyani, bölge illerinde yaşanan gelişmeleri sıralayarak, "Biz yeniden bölgede Şii ve Suniler arasında böylesi çatışmaların yaşanacağını düşünmüyorduk. Bundan dolayı yeni bir yöntem ve analize ihtiyaç var" dedi.

'Duvar örmek talihsizliktir'

Gazeteci Çetiner Çetin ise, Türkiye'de bulunan medyanın Kürt siyasetini iyi bilmediğini belirterek, "Habur'dan giriş yapıldığı zaman Türk medyasının tamamı elbiselere odaklandı. Oysa o insanların neleri giydiğine değil, neyi geride bıraktığına baksaydık bu süreci daha iyi kullanabilirdik" diye konuştu. Çetin, "Ne Öcalan'sız ne de BDP'siz bir çözüm mümkün görünmüyor. Türkiye artık İmralı'da yeni görüşmelere açık olmalıdır. Gerekirse İmralı ile Kandil arasında bir hattın kurulması elzemdir. Türkiye yıllarca bölünme sorunu yaşadı şimdi de PKK'nin siyasallaşmasına ilişkin sorunlar yaşıyor. Suriye önemli bir noktadır. Oraya duvar örmek talihsizliktir. Türkiye duvar yerine oralara köprüler kurarak orada bulunan partilerle iyi ilişkiler kurması gerekiyor. Artık PYD ile MİT değil, Dışişleri Bakanlığı görüşmelidir" diye konuştu. Çetin, İran'da yaşanan idamlara ilişkin olarak ise, Kürt siyasi partilerinden verilen tepkinin çok cılız olduğu eleştirisinde bulundu.

'Sınırların anlamsız hale getirilmesi gerekiyor'

Konferansın öneriler bölümünde konuşan akademisyen Mithat Sancar, anadilde eğitime direnmenin bir anlamının olmadığını belirterek, "Toprakları birbirinden ayıran sınırların anlamsız hale getirilmesi gerekiyor. Çünkü her yeni uluslararası anlaşma yeni bir sorun ve kavganın sebebi olacaktır. Bunu aşarak fiilen bir entegrasyon sağlamak gerekiyor. Bu Türkiye'nin batısı ile Güney Kürdistan arasında da bir entegrasyona neden olacaktır. Kürtler birbirleri ile sorunlarını müzakere ederek çözmeyi öğrenmelidirler. Kürtler birbirleri ile yeniden bir silahlı çatışmaya girmemelidir. Buna hakları ve şansları yoktur" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından konuşan Aziz Barzani ise, konferansın devamının Hewler'de yapılacağını belirterek, bu konferansa katılamayanların o konferansa katılmasını beklediklerini söyledi. 

Konuşmaların ardından konferans sona erdi. Konferansın tutanağının ise, kitaplaştırılacağı belirtildi. 

 

(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.