İmralı ziyareti neden gecikti?

İmralı ziyareti neden gecikti?
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı heyeti vasıtasıyla hükümete ve Kandil'e sunduğu "müzakerelere geçiş taslağı"na ilişkin hükümetin kararını vermemesi İmralı'daki görüşme trafiğini aksattı.

ANKARA - 29 Kasım tarihinde gerçekleşen son görüşmenin ardından bir buçuk hafta içinde yapılması beklenen İmralı ziyaretinin 3 hafta geçmesine rağmen gerçekleşmemesi hükümetin "muğlaklığına" bağlanıyor. 


29 Kasım tarihinde İmralı'ya giderek PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşen ve Öcalan tarafından hazırlanan müzakerelere geçiş taslak metnini adadan döndükten kısa bir süre sonra hükümet ve KCK yetkilileri ile paylaşan İmralı heyetinin, söz konusu görüşmelerden en geç bir buçuk hafta sonra yeniden adaya gitmesi bekleniyordu. Ancak beklenen görüşme halen gerçekleşmedi. İddialara göre; heyet-Öcalan görüşmesi, Öcalan'ın adada hükümet yetkilileri ile girdiği yoğun görüşme trafiği nedeniyle ertelendi. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile en son 29 Kasım tarihinde bir görüşme gerçekleştiren İmralı heyeti, Öcalan tarafından hazırlanan müzakerelere geçiş taslak metnini adadan döndükten kısa bir süre sonra hükümet ve Kandil'e sunmuş, bir dizi görüşme gerçekleştirmişti. Öcalan hükümetin ve Kandil'in taslağa ilişkin son kararını almak istediği görüşmelerde Kandil, taslağı kabul ettiğini beyan ederken, hükümet bu yönlü herhangi bir açıklama da ya da beyanda bulunmadı.

Kandil görüşmesi sonrasında yeniden hükümetle bir araya gelmesi ve hükümetin taslağa ilişkin son kararını alması beklenen İmralı heyeti ile hükümetin yapması beklenen görüşme gerçekleşmedi ya da gerçekleştiyse de sonucuna ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Heyet ortaya çıkan sonuçlar üzerinden en geç bir buçuk hafta içinde İmralı'ya yeniden gideceğini bildirmişti. Yapılan görüşmenin üzerinden 20 gün yani 3 hafta geçmesine rağmen bu konuda herhangi bir gelişme yaşanmaması hükümetin, süreci ağırdan almasına bağlanıyor.

Adadaki trafik gerekçe gösteriliyor

DTK Eş Başkanı Hatip Dicle'nin de dahil olması ile genişleyen İmralı Heyeti, gelişmelere ilişkin basına bilgi vermeme kararı alırken, heyete yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, heyet hükümetle yapmayı düşündükleri görüşmenin ve bu konudaki kararlaşmanın İmralı'da devlet heyetiyle PKK Lideri Öcalan arasında yoğunlaşan trafiğe bağlıyor. Söz konusu kaynaklar, hükümetin taslağa ilişkin son sözünü söylemeden önce taslağa yönelik itirazlarını devlet heyeti üzerinden doğrudan Öcalan'a yöneltmeyi uygun bulmuş olabileceği görüşünü paylaşıyorlar. Söz konusu kaynaklar Öcalan ile devlet heyetinin taslak üzerinde yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirdiği, görüşme trafiğinin sona ermesinin ardından ise heyetin İmralı'ya gidebileceği iddiasında bulunuyor. Bu nedenle heyetin yeniden ne zaman İmralı'ya gideceğine yönelik beklenti ve merak artmış durumda. 

Taslak Kandil'in isteği üzerine paylaşılmadı

Öte yandan, taraflarla gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından, Öcalan tarafından hazırlanan taslağı kamuoyu ile paylaşacağını belirten heyet, daha sonra taslağı paylaşmaktan da vazgeçti. İddialara göre taslağın Kandil'de KCK yetkililerinin talebi üzerine kamuoyu ile paylaşılmasından vazgeçildi. Bazı medya organlarında çıkan "taslağın revize edilmesi", "hükümetin heyete taslağı kamuoyu ile paylaşmaması uyarısında bulunması" ve "hükümet ile yapılan görüşmelerde taslağa ilişkin görüşülmediğine" ilişkin açıklamalar da heyet tarafından yalanlanarak, iddiaların asılsız olduğu vurgulandı.(Diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.