İmralı'da süreç hızlanıyor

İmralı'da süreç hızlanıyor
Lice'de askerlerin operasyonu sonucu bir sivil yurttaşın hayatını kaybettiği olaylardan sonra durumu görüşmek üzere kulislerde kurulacak olan yeni hükümette ismi Dışişleri Bakanlığı için geçen MİT Müsteşarı Hakan Fidan bugün tekrar İmralı'ya hareket ederk

ANKARA - Lice'de askerlerin operasyonu sonucu bir sivil yurttaşın hayatını kaybettiği olaylardan sonra durumu görüşmek üzere kulislerde kurulacak olan yeni hükümette ismi Dışişleri Bakanlığı için geçen MİT Müsteşarı Hakan Fidan bugün tekrar İmralı'ya hareket ederken, Öcalan ile son görüşmeyi gerçekleştiren HDP heyeti de hafta sonu Kandil'e gidecek. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 15 Ağustos tarihinde HDP heyeti ile yaptığı açıklama sonrasında kamuoyuna, "30 yıllık savaş büyük bir demokratik müzakereyle sonuçlanma aşamasındadır" açıklamasının ardından "çözüm" trafiği de yoğunlaşmaya başladı. Lice'de halkın diktiği Mahsum Korkmaz heykeline ve onu korumaya çalışan sivil halka yönelik yapılan kanlı operasyon ile sonrasında yaşanan çatışmalar bir yandan sürece yönelik kaygıları artırırken öte yandan, sürecin ilerlemesi içinde görüşmeler sürüyor. 

Süreci yürütmekle sorumlu olan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın "yol haritası eylül ayına kadar netleşecek" açıklaması ve sonrasında gelen, "İmralı'ya yeni heyetler gidecek, Kandil ve Avrupa ile görüşmelerin yapılmasında fayda var" değerlendirmelerinden sonra trafikte yoğunlaşmaya başladı. Lice olayının yaşanmasından sonra MİT Müsteşarı ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan'ın İmralı'ya hareket ettiği belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonra İmralı'ya gittiği ve HDP heyetinin Öcalan ile 15 Ağustos tarihinde yaptığı görüşmeden bir gün önce Öcalan ile bir araya gelen Fidan'ın yaptığı ziyarette kritik bir ziyaret olarak nitelendiriliyor. Görüşmenin Öcalan'ın isteği üzerine yapılıp yapılmadığı öğrenilemezken, çözüm görüşmelerini yürüten kesimler ziyareti "Lice olaylarının öne aldığı" yeni bir gelişme olarak yorumluyor. Fidan'ın görüşmesinde hükümetin yürüttüğü çalışmalar ile Öcalan'ın özellikle son Lice gelişmelerine yönelik tepkilerinin görüşülmesi bekleniyor. Yine ilgili kesimlerden edinilen bilgilere göre, önümüzdeki günlerde İmralı'daki trafik son derece hızlanacak ve Eylül ayında netleşmesi beklenen yol haritasının son hali verilene kadar İmralı'da yapılacak olan görüşmeler artacak. 

Hükümetle Kandil ziyareti öncesinde görüşülecek

Bu arada HDP'nin İmralı heyeti de hafta sonu Kandil'e giderek gelişmeler hakkında görüş alış verişinde bulunacak. Öcalan ile yapılan görüşmelerin detayları hakkında sözlü paylaşımların yapılması beklenirken, özellikle hükümet kanadıyla yapılan görüşmelerde edinilen izlenimler ve ulaşılan sonuçlarda da KCK yetkilileriyle paylaşılacak. Kandil'e gitmeden önce Lice sonrası gelişmeleri de hükümet yetkilileriyle paylaşmak isteyen HDP heyetinin önümüzdeki bir iki gün içinde hükümetle görüşmeyi yapmayı tasarlıyor. Heyet hükümet ile yaptığı görüşmelerde, özellikle "sürecin gidişatına yönelik devlet tarafından yapılan provakasyon" olarak gördükleri operasyon konusunda kaygılarını ve bu tür olayların önünün alınması talebini paylaşacak. 

Kandil ziyaretinde gündem yoğun

Hükümet ile yapılacak son görüşmelerde yol haritasına ilişkin yapılan son çalışmalar hakkında da bilgi alacak olan heyet Kandil'e geçtikten sonra KCK yetkililerini bilgilendirecek. Kandil'de yapılacak olan görüşmelerde de "hükümetle yürütülen diyaloglar, çözüm sürecinde yapılan gelişmeler, Rojava ve Şengal başta olmak üzere bölgedeki son durum, ulusal kongre çalışmaları ve son Lice olayları ile sonrasında yaşanan gelişmelerin" ele alınması bekleniyor.

HDP heyeti son günlerde "çözüm sürecine yönelik" kaygı arttıran gelişmelerin önüne geçilmesi açısından sadece hükümetle değil, ilgili tüm kesimler nezdinde yoğun bir diplomasi trafiği yürüteceği öğrenildi.Kenan Kırkaya(Diha) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.