“İNDİRİMLİ TAHSİS UYGULAMALARININ YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREK”

“İNDİRİMLİ TAHSİS UYGULAMALARININ YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREK”
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, OSB’lerdeki İndirimli Yeni Tahsis Düzenlemesi hakkında değerlendirmede bulundu.

 

Haber: Dilek Akin

 

“Diyarbakır’da farklı, ilçelerde farklı uygulamalar getirildi”

Kaya yaptığı açıklamada şunlara değindi: “2011 yılında başlatılan Diyarbakır ilini de kapsayan iller bazında bedelsiz tahsis uygulaması Nisan 2017’de sona ermiştir. 14 Mayıs 2018 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile organize sanayi bölgelerinde yer alan parsellerin ilçelerin gelişmişlik düzeyine göre farklı indirim oranları ile tahsis edilmesi öngörülmektedir. Buna göre birinci kademe gelişmiş ilçelerde indirimsiz, ikinci kademe gelişmiş ilçelerde %40 indirimli, üçüncü kademe gelişmiş ilçelerde %60 indirimli, dördüncü kademe gelişmiş ilçelerde %80 indirimli, beşinci ve altıncı kademe gelişmiş ilçelerde %100 indirimli olarak tahsis edilmesi kararlaştırılmıştır. Bu yeni düzenleme ile 2011 yılından beri organize sanayi bölgelerinde %100 bedelsiz tahsis yapılan ve bedelsiz arsa tahsis desteğinin yer aldığı 6. Bölge illeri arasında yer alan Diyarbakır ilinde farklı ilçelerde farklı uygulamalar getirilmiştir. Türkiye genelinde İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya, Gaziantep gibi sanayisi gelişmiş illerde de ilçe bazlı değerlendirme nedeni ile tamamen veya kısmen bedelsiz tahsis yapılması öngörülmektedir.”

“Bağlar ve Kayapınar’ yüzde 60indirimli tahsis”

Diyarbakır ilinde kuruluşu tamamlanan ve henüz tahsislerin yapılmadığı Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin de Yenişehir ilçesinde bulunduğunu %40 indirimli bedelsiz tahsis uygulamasından yararlanacağını dile getiren Kaya, “Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yenişehir ilçe sınırları içerisinde olup bu düzenleme ile ikinci kademe ilçeler arasında yer almış ve %40 indirim yapılması kararlaştırılmıştır. İkinci kademe gelişmiş ilçeler arasında Ankara, Adana, İstanbul, Gaziantep, İzmir, Kocaeli, Konya gibi sanayisi gelişmiş illerin ilçeleri de yer almıştır. Mevcut organize sanayi bölgesinin bulunduğu ve ek OSB alanları ile genişletilerek dışardan yatırımcı alan kentteki faal tek organize sanayi bölgesinde daha önce %100 bedelsiz tahsis yapılırken bu düzenleme ile %40 indirimli tahsise geçildi. Diyarbakır ilinde kuruluşu tamamlanan ve henüz tahsislerin yapılmadığı Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi de Yenişehir ilçesinde bulunmakta olup, %40 indirimli bedelsiz tahsis uygulamasından yararlanacaktır. Diyarbakır Bağlar ve Kayapınar ilçeleri üçüncü kademe gelişmiş ilçeler arasında yer almakta ve %60 indirimli tahsis yapılması kararlaştırılmıştır. İlde planlanan, yer seçimi tamamlanan ve imar çalışmaları devam eden 2. Organize sanayi bölgesi de Kayapınar ilçesinde yer almaktadır. Ergani ve Sur ilçeleri beşinci kademe gelişmiş ilçeler, Bismil, Çermik, Çınar, Çüngüş, Dicle, Eğil, Hani Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice, Silvan ilçeleri de altıncı kademe gelişmiş ilçeler arasında yer almakta olup, %100 indirim yapılması kararlaştırılmıştır. “dedi

Bakanlar kurulu kararı ile ilçelerin gelişmişlik düzeyine göre yapılan düzenlemelerin, Diyarbakır gibi yatırımcı almakta zorlanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerde yatırımlar için dezavantaj oluşturduğunu belirten Kaya sözlerine şöyle devam etti: “Kent merkezinde yatırım altyapısı son yıllarda gelişen bu illerin merkezden daha gelişmemiş ilçelere yatırımları yönlendirmeleri mümkün değildir. Bu düzenleme ile daha çok batı illerinde kümeleşen sanayi tesisleri yeni yatırımlar için aynı il veya yakın il sınırları içerisinde yer alan ilçelere yöneleceklerdir.  Yani hali hazırda mevcut yatırım koşulları ve destekler ile zorlandığımız ülkenin batı bölgesinden bölgemize yatırımcı çekilmesi bu düzenleme ile daha da zorlaşacaktır. Bu durum bölgede kendi sermayesi ile iş kuran ve yatırımlarını geliştiren bölge insanının yatırımlarının geliştirilmesini de olumsuz etkileyecektir.”

“İndirimli tahsis uygulamalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz”

Kaya: “Belirtilen nedenlerle, bölgedeki yatırımları olumsuz etkileyecek bu düzenlemenin gözden geçirilmesi ve bölgemizdeki ve Türkiye’nin sanayisi gelişmiş bölgelerindeki indirimli tahsis uygulamalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yeni düzenleme ile 6. Bölge illerinin tamamının ilçe ayrımı yapılmadan %100 bedelsiz tahsis uygulaması kapsamına alınmasını öneriyoruz.Ayrıca sanayisi gelişmiş bölgelerde yapılacak indirimli tahsis uygulaması bölgesel kalkınma hedefleri ve geri kalmış bölgelere yatırımcı çekilmesi hedefleri ile çelişmektedir.

Yeni düzenlemenin Bölgesel kalkınma hedefleri, geri kalmış bölgelerde ve illerde yatırım ortamının iyileştirilmesi hedefleri ile uyumlu bir şekilde yapılmasını öneriyoruz. “dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.