İnsanın buz’la mücadelesi

İnsanın buz’la mücadelesi
Hava sıcaklığının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü Van'ın Çaldıran ilçesinde yaşayan vatandaşlar, buz tutan gölden çıkardıkları otlarla hayvanlarını besliyorlar

VAN - Hava sıcaklığının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü Van'ın Çaldıran ilçesinde yaşayan vatandaşlar, buz tutan gölden çıkardıkları otlarla hayvanlarını besliyorlar.

Çaldıran ilçesindeki Kaz Gölü'nden kış mevsiminde buzları kırarak çıkardıkları yeşil otlarla hayvanlarını besleyen vatandaşlar, en düşük hava sıcaklığının sıfırın altında 35 derece olarak ölçüldüğü ilçede her yıl olduğu gibi bu yıl da aynı yöntemi kullanıyor.

İlçenin Kalkandelen, Yassıtepe, Yağbasan, Hanköy ve Kuyucak köylerinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüşün ardından mandalarını Kaz Gölü'ne getirerek, baltalarla kırdıkları buz kütlelerinin altındaki yeşil otları çıkarıp hayvanlarına yediriyor.

Köylüler, sudaki yosunsu bitkiler sayesinde dört mevsim hayvanlarına yeşil ot yedirdiklerini belirterek, bu yöntemle yem maliyetini de düşürdüklerini söyledi. Yıl boyunca yeşil otla beslenen hayvanların süt veriminde de artış yaşandığını anlatan vatandaşlar, "Bu beslenme geleneği atalarımızdan bizlere miras kaldı. Biz de böylece hayvan yemine para vermekten kurtuluyoruz. Doğanın bize bahşettiği bu güzelliğe ve cömertliğe minnettarız" dediler. 

buz-2.jpg

buz-3.jpg

buz-4.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.