İnsansız biber gazı aracı Türkiye'ye geliyor mu?

İnsansız biber gazı aracı Türkiye'ye geliyor mu?
CHP’li Sezgin Tanrıkulu Türkiye’nin saniyede 80 biber gazı ve 20 paint ball mermisi atan insansız hava aracı siparişi verip vermediğini İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

ANKARA – CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu biber gazı kapsülü fırlatan insansız hava aracının Türkiye'deki toplumsal olaylarda kullanılmak üzere sipariş edildiği iddiasını İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu. Soru önergesinde iddia doğruysa kaç adet sipariş verildiği, buna neden gerek duyulduğu ve ne kadar ödeme yapıldığı soruları da yer aldı. Tanrıkulu, 2014 yılında 20 Haziran 2014’e dek toplumsal olaylarda kullanılmak üzerine satın alınan ve satın alınması planlanan tüm silah, malzeme ver araçların listesini de istedi.

Saniyede 80 kapsül

Soru önergesine konu olan araçların orijinal adlı ‘”The Skunk Riot Control Copter”. Güney Afrika firması Desert Wolf tarafından üretilen araç sekiz pervaneli. Firmanın internet sitesinde  “Protestocuların ve güvenlik güçlerinin yaşamlarını tehlikeye atmadan kalabalıkları kontrol etmek” için tasarlandığı yazıyor. Saniyede 20 paint ball mermisi ve 80 biber gazı kapsülü atan araç dört bin kapsül kapasiteli. Kapsüllerin yanında körleştirici flaş ışık ve lazerler de var. Thermal kamera ile yüksek kaliteli renkli çekim yapan kamera da kayıt alıyor.

Sendikacılar uyarıyor

BBC’ye konuşan Desert Wolf genel müdürü Hennie Kieser 25 araç siparişi aldıklarını anlattı. Araçların maden şirketlerinde kullanılacağını söyledi. Kieser müşterilerini açıklamadı. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu sözcüsü Tim Noonan BBC’ye yaptığı açıklamada bu fikri korkutucu bulduklarını söyledi. “Son derece rahatsız edici bir gelişme. İnanıyoruz ki her makul hükümet bu gelişmiş savaş teknolojisinin işçiler ile meşru protestolara katılan halka karşı kullanılmasını durduracaktır.”

Türkiye'de de meslek odaları, sivil toplum örgütleri başta olmak üzere insanlar biber gazının öldürücü etkilerine ilişkin uyarılarda bulunmaya ve yasaklanmasını talep etmeye devam ediyor. (bianet) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.