‘İran’ bereketi!

‘İran’ bereketi!
Diyarbakır yolcusu kalmasın!
Saffet AZBAY-ÖZEL HABER

Diyarbakır Otelciler Derneği Başkanı Hava Doğan, son iki ayda yerli ve yabancı turist sayısında bir artış olduğunu söyledi. Hafta sonu otellerdeki doluluk oranının yüzde yüzleri bulduğunu belirten Doğan, Avrupa’dan gelen turist sayısının arzuladıkları seviyede olmadığını belirterek, en fazla talebin İran’dan geldiğine dikkat çekti. Doğan, “Son günlerdeki yerli ve yabancı turist hareketliliği hem sektörün yüzünü güldürdü, hem de beklentileri artırdı” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Otelciler Derneği Başkanı Hava Doğan, kamu kurumlarına bağlı misafirhanelerin otel işlevi görecek şekilde işlem yapmalarını eleştirdi, bu durumun otel yatırımcılarına haksızlık anlamına geldiğini söyledi. Misafirhanelerin kendi doğasında hizmet vermesi gerektiğini anlatan Doğan,” Diyarbakır’a yeni öğretmenevi yapıldı, bazı kurumların misafirhaneleri var. Bunların varlığı bizi rahatsız etmez, olması da gerekiyor. Ancak bunların kendi işlevlerinin dışına çıkarılarak otellerle yarıştırılması bizi rahatsız ediyor. 5 yıldızlı otel konforunda yapılmaları, çok ucuz fiyatlar sunmaları rahatsız edici. Bu durum otel yatırımcıları için haksız rekabet oluşturuyor. Devlet ve kamu kurumları imkanlarının yatırımcılarla yarıştırılması kabul edilecek bir durum değil. Kurumların misafirhaneleri kendi işlevlerinde hizmet versin, otelcilik ve restoran işi yapmasın” dedi.

“Otel sayısı yeterli, müşteri sorunu var”

Diyarbakır’da otel sorunu olmadığını dile getiren Doğan, yeni otellerle birlikte bu sorunun tamamen aşılacağını kaydetti. Doğan,”Diyarbakır’da toplam 52 otel mevcut. Bunların 29’ü turizm belgelidir. Üç önemli marka otelin inşaatı devam ediyor. Bunlar Divan, Holiday İn ve Ramadan otelleridir. Şu an için otel sayısının Diyarbakır’ın ihtiyacına cevap verecek düzeyde olduğunu düşünüyoruz. Sorun, bu kadar önemli yatırımların, otellerin içini nasıl dolduracağımızla ilgilidir. Sanayi ve ekonominin çok iyi olduğu bir bölge değiliz. Tarihi ve turistik değerlerimiz bakımından zengin bölgeyiz ancak bu konuda da iç ve dış turizmi cezp etme konusunda ciddi sıkıntılar var. Otellerin dolması için tanıtımla ilgili sorunları aşmamız lazım” diye konuştu.

“Fuarlarda birliktelik ruhunu oluşturamıyoruz”

Geçen yıllara göre turist sayısında bir hareketlilik olduğunun altını çizen Hava Doğan, fuarların önemli olduğunu ancak burada birlikteliği sağlayamadıkları için yeterli verime ulaşılamadığını ifade etti. Doğan,”Hedef 1 milyon turist projesi var. Biz bu hedefe ulaşılabileceğine inanıyoruz. Bunun için yeterli potansiyelimiz var. Bu yıl turizm bakımından bölgede önceki 1-2 yıla oranla bir hareketlilik var. İlkbahar güzel geçecek, şu an bunu yaşıyoruz. Yaz dönemini iyi geçirmemiz halinde son baharda bu hedefe rahatlıkla ulaşılacağına inanıyoruz. Kentimizde yapılan fuarlar önemli. Bunların turizme ve otelciliğe de faydası oluyor. Ancak bu konuda önemli bir eksiğimiz var. Fuarlarda birlikteliği bir türlü sağlayamıyoruz. Bu ruh oluşmadan turizm bakımından fuarlardan yeterli verimi elde edemeyiz” dedi.

Uluslararası Basın Organizasyonu Diyarbakır’da

27 Nisan’da uluslar arası basın organizasyonuna ev sahipliği yapacaklarını açıklayan Doğan, 2018 yılının “Sur Yılı” olmasını istediklerini dile getirdi. Doğan, şöyle devam etti ;”Geçen yıl birkaç tur geldi. Bunların geri dönüşleri bu yıl için olumlu anlamda oldu. GAP turuna hasret kalmıştık, bu yine başladı. Şu anki ilgiyi bir suni durum olarak değerlendirmiyoruz. Bunun devamı gelecek. Bu yıl en fazla talep İran’dan geliyor. İranlılar, gruplar ve turlar halinde bölgeye geliyor. Hem otellere hem bölgedeki ticari kesime ve esnafa faydası oluyor. Bununla birlikte Çin’den gelen grupların ilgisi de dikkat çekiyor. 27 Nisan’da uluslar arası basın organizasyonuna ev sahipliği yapacağız. Bunu çok önemsiyoruz. Çünkü dünyanın her yerinden insanlar gelecek ve bunun kente çok faydası dokunacak. Tüm bileşenler olarak iyi organize olup bunu başarıyla atlatırsak bundan sonrası için kente geri dönüşü çok iyi olacak. Geçen yıl Çanakkale yılıydı turizmde, Çanakkale bunun semeresini fazlasıyla topladı. 2018 yılı “Sur Yılı” ilan edilsin istiyoruz. Yeşil Irmak ödülünü almak istiyoruz. Bunun için çalışacağız.”

“En fazla talep İran ve Ortadoğu’dan geliyor”

Avrupa’dan gelen turist sayısının arzuladıkları seviyede olmadığını belirten Doğan, en fazla talebin İran’dan geldiğine dikkat çekti. Doğan,”Avrupa’dan gelen turist sayısında maalesef iyi durumda değiliz. Mart ayı itibarıyla 2017 yılının gerisindeyiz. Avrupa’dan en fazla turist Norveç, Avusturya gibi ülkelerden geliyor. İki yıl önce ilgi daha iyiydi. Alış verişe gelenler vardı. Buraya gelip hem ameliyat olan hem de tatil yapanlar vardı ama şimdi sayı düştü maalesef. Yurt dışından gelen genel turist sayısını ülkelere göre değerlendirdiğimizde en fazla turist İran, Irak ve Ortadoğu ülkelerinden geliyor” ifadelerini kullandı.

“Diyarbakır’daki otel fiyatları pahalı değil”

Diyarbakır’daki otel fiyatlarının pahalı olduğu yönündeki eleştirilerin doğru olmadığını savunan Diyarbakır Otelciler Derneği Başkanı Hava Doğan, yıllardır aynı fiyatlarla hizmet verdiklerini söyledi. Doğan,”Yurt dışından gelenler fiyatlara fazla itiraz etmiyor, varsa itirazlar onlar da Ortadoğu ülkelerinden gelenler tarafından yapılıyor. Bunlar da çok ciddi oranlarda değil. Yurt içi tur operatörleri bölgenin en pahalı otelleri Diyarbakır’da diye eleştiri yapıyor. Otel ücretlerinin pahalı olduğu eleştirilerine katılmıyoruz. Yıllardır aynı fiyatlarla hizmet veriyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“Kupa finaline başarıyla ev sahipliği yapacağız”

Doğan,9 Mayıs’ta yapılacak Ziraat Türkiye Kupası finaline ilginin de çok fazla olduğunu, bu durumu memnuniyet verici bulduklarını kaydetti. Doğan, sözlerini şu ifadelerle tamamladı ;”Ziraat Türkiye Kupası finalinin kentimizde yapılması önemli bir olaydır. Hem turizme ve otellere hem kentin ekonomisine faydası olacak. Diyarbakır’daki oteller ihtiyaca cevap verecek düzeydedir. Galatasaray erken rezervasyon yaptı. Kupanın sponsoru olan Ziraat Bankası’nın rezervasyonu var ve tabi basından yoğun talep var. Ancak Cumhurbaşkanı kupa finaline gelirse onun getireceği yoğunluk nedeniyle otellerimiz o zaman ihtiyaca cevap vermekte sorun yaşayabilir. Bunu da inşallah başarıyla aşacağız. Kupa finalinden sonra başka büyük organizasyonlar da bekliyoruz.”

Diyarbakır’a gelen turistlerde özellikle Sur ilgisinin yoğun olduğunu belirten Doğan, Sur’da konaklama hizmeti veren otellerin misafirlerini ağırlamaya hazır olduğunu söyledi.  

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.