NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

‘iş adamı’ ‘İş kadını’ ‘İş insanı’

‘iş adamı’ ‘İş kadını’ ‘İş insanı’

 

Diyarbakır’da bir ilk gerçekleşti.

İş dünyasında sistemin yıllarla birlikte hayatımıza taşıdığı alışkanlıklardan biri olan  ‘Adam’, ‘Kadın’ kavramlarında ‘devrim’ niteliğinde bir değişikliğe imza atıldı.

 

Diyarbakır Sanayici ve İş Adamları Derneği adını Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği olarak değiştirdi. İlk etapta telaffuzuyla birlikte hitap şekli ters gelebilir ancak, insan kavramının ön plana çıkarılmış olması, kadın-erkek eşitliği konusunda evrensel değerlere Diyarbakır’dan bir ses verilmiş olması, pratiğe yansıması son derece önemli.

Kadınların iş hayatındaki aktif rolüne ve bu derneğe üyeliklerine rağmen, işadamları derneği telaffuzu doğal olarak kadını içinde bulunduğu kurum atmosferi içinde ‘öteki’ konumunda tutmuş olması son derece garip bir durum olarak karşımızda duruyordu.

Başkanlığını Burç Baysal’ın yaptığı Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin gerçekleştirdiği yenilik sadece isim değişikliğiyle kalmadı. Yeni seçilen yönetimde 3 kadın; Filiz Bedirhanoğlu, Pervin Altunhan ve Nevin İl görev aldı. Dernekte çok yakından tanıdığımız ‘iş insanı’ kadınlarımızın aktif görev alması bu düzeyde bir ilk olmakla birlikte, yurt dışında temsilciliklerin açılması için karar alınması da ayrıca bir yenilik.  

Yerinde yönetim, özerklik, kendi kendini yönetme gibi yeni yaşam biçimlerinin toplumsal yaşamımızı yönlendireceği bir döneme doğru yol alıyoruz. Kurumlarımızın  ‘insani’, ‘evrensel’ kavramları pratiğiyle birlikte yaşamımıza dâhil etmesi, bir sonraki aşamalardaki kolaylaştırıcı niteliği açısından da son derece önemli.

Kürt meselesinin nihai evrede Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartı çerçevesine oturacağı gerçeğinden meseleye baktığımızda da, Diyarbakır İş İnsanları Derneği olarak isim değişikliğinin yapılmış olması, New York, Hewler ve Brüksel temsilciliklerinin oluşturulması yönündeki düşüncelerin varlığı ve yakın zamanda bu bölgelerde uluslar arası temsilciliklerin açılması fikri ise gelecek için umut veriyor.

Havanda su dövme yerine somut yenilikler yapması gereken iş dünyasının ve iş derneklerinin Kürt meselesinin çözümü ile birlikte toplumsal yaşamın göstereceği değişikliklere hazırlıklar içinde olmasını her koşulda desteklemek gerekir. Beklemektense yapmak, yaşama geçirmek, ilk olmak gibi fikirler üretmek yeni toplum yapısının dizaynında önemli rol oynayacaktır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR