İş yapan kadınlarda daha sık görülüyor!

İş yapan kadınlarda daha sık görülüyor!
Toplum içinde bel ağrısından sonra ikinci sıklıkta görülen omuz ağrısının en sık sebebi “Omuz Sıkışma Sendromu”.

 

Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Davud Yasmin, omuz sıkışmasına ilişkin merak edilenleri anlattı. Yasmin "Omuz sıkışması, tedavi edilmediğinde ya da geç kalındığı durumlarda omuz liflerinde kopmaya kadar varabilen hasarlara ve omuz ekleminde hareket kaybına neden olabiliyor” dedi.

Genellikle tek taraflı olmakla birlikte, her iki omuzda da görülebilen omuz sıkışması sorunun gelişmesinde pek çok faktörün etkili olduğunu vurgulayan Davud Yasmin “Bunlar arasında özellikle; omuz kemiklerinin yapısal farklılıkları, omuzu 90 derece üstünde tutan sürekli tekrarlayıcı hareketler, omuz kemiklerinde oluşan kireçlenme, zayıf omuz kaslarının anormal hareketi, omuz kapsül anomalisi sıklıkla yer alıyor” açıklamasında bulundu.

 

İŞ YAPAN EV KADINLARINDA DAHA SIK GÖRÜNÜYOR

Omuz sıkışma sendromuyla ilgili yapılan çalışmaların, sorunun özellikle evde iş yapan kadınlarda daha sık görüldüğünü ortaya koyduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Davud Yasmin “Bunun en önemli sebebi ise, baş üstü yapılan tekrarlayıcı hareketler.

Bunların arasında en çok suçlanan işler ise; cam silmek, halı silkelemek, perde asmak ya da yüksek bir dolaptan ağır bir tencere almak gibi ev işleri. Ayrıca ev işleri dışında özellikle anne olan ev kadınlarının çocuklarının biberon ve bunun gibi eşyalarını taşımak için omuzlarına taktıkları ağır ve büyük çantalar ya da moda nedeniyle kullanılan büyük çantalar omuz çevresi tendonlarda bası nedeniyle ödem ve sonrasında omuz sıkışma sendromuna neden olabiliyor.

Omuz sıkışma sendromu aynı zamanda tenis, basketbol, voleybol, yüzme, cirit, gülle atma gibi baş üstü aktivitenin fazla olduğu sporlarla uğraşan kişilerde de sıklıkla gözleniyor” dedi.

 

KORUNMAK İÇİN ÖNLEM ALIN!

Davud Yasmin omuz sıkışması sendromundan korunmak için ipuçları verdi.

Özellikle iki kilodan ağır çanta taşımayın ve çantanın yerini 15 dakikada bir değiştirin.

Vücudunuzu zorlayacak şekilde çok yüksek yerlere uzanmayın.

Cam silerken kullandığınız kolunuzu 10 dakikada bir değiştirin.

Cam silme, perde takma gibi işlemlerde kolunuzu baş üstüne kaldırarak çalışmadan ziyade, bir merdivenle çıkarak omuz yüksekliğini azaltacak şekilde çalışın.

Sabit pozisyonda uzun süre bilgisayar başında kalmamaya özen gösterin. (kaynak:haber7)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.