IŞİD'siz bölgeye Türkmenler girecek

IŞİD'siz bölgeye Türkmenler girecek
Suriye'de Azez-Cerablus hattına Türkmenler yerleştirilecek.

Türkiye ve ABD, Suriye’nin kuzeybatısındaki Azez-Cerablus arası bölgeyi IŞİD’den temizlemek üzere anlaştı. İncirlik Üssü ABD ve koalisyon ülkelerine açılıyor. Şimdi, bölgedeki boşluğu kimin dolduracağı görüşülüyor.

Al Jazeera’nin üst düzey kaynaklardan aldığı bilgiye göre, ABD ile varılan mutabakat çerçevesinde bölgede oluşacak boşluğu Suriye’deki ılımlı muhalefet dolduracak, bu muhalif güçler ağırlıklı olarak Türkmenlerden oluşacak.

Aynı kaynaklar, Ankara’nın ABD’nin bugüne kadar verdiği hava desteği sayesinde Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırının yarısından fazlasını ele geçiren PYD’nin bu bölgede de etkili olmasını istemediğini belirtti. PYD’nin ‘Esed rejimiyle işbirliği yapması’ ve ‘Suriye’nin bütünlüğünü tehdit edecek nitelikte ayrı bir gündeminin olması’ bunun sebeplerinden…

Suriyenin kuzeydoğusunda Irak sınırından Cerablus’a kadar olan bölge, kuzeybatısında ise Afrin bölgesi PYD kontrolü altında.

PYD kontrolü altındaki iki bölgenin arasında yaklaşık 120 kilometrelik Azaz-Cerablus hattı bulunuyor. Cerablus’un güneyindeki Sarrin kasabasını da ele geçiren YPG, Al Jazeera’ye konuşan PYD yöneticisi İdris Nahsan’a göre, Cerablus’a doğru ilerlemeyi planlıyor.

ABD ile varılan anlaşmanın ardından Türkmenler, bu doğrultuda Türk yetkililerle yaptığı görüşmeleri de hızlandırdı ve işbirliğini güçlendirme kararı aldı. Sahadaki Türkmen güçleri de yeniden yapılandırılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.